Opendeurdagen afgewerkte nulenergiewoning

Opendeurdagen afgewerkte nulenergiewoning

Duurzaam bouwen, Immo, Nieuws

Kom alles te weten over energiezuinig bouwen op de opendeurdagen van de afgewerkte nulenergiewoning in Torhout of tijdens de Energy Day.

Ik ga bouwen volgde de bouw van de nulenergiewoning van Essenta Living. De woning is inmiddels afgewerkt en u kan die bezichtigen tijdens de opendeurdagen op zondag 17 en 24 juni en op 1, 8 en 15 juli 2012. Er is ook een speciale Energy Day die in het teken staat van de Europese Week van de Duurzame Energie, een initiatief van de Europese Commissie.

Architectuur

De woning is in de eerste plaats een passiefwoning: zeer goed geïsoleerd, op de zon georiënteerd, luchtdicht en balans-geventileerd. Daarmee wordt de energievraag van de woning vijf keer kleiner dan een “gewone” woning.

De woning heeft een tijdloze architectuur en straalt eenvoud uit. De noordzijde is gesloten om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Aan de zuidzijde opent de woning zich naar de zon om maximale zonnewarmtewinsten te benutten. De eenvoud van de architectuur – van de hand van denc!-studio – komt ook binnenin tot uiting in sobere kleuren en belijning. De zongerichtheid biedt aangename zichtlijnen naar de tuin en het achterliggende natuurgebied.

Enkele bewust gekozen objecten geven het interieur warmte en huiselijkheid mee. De woning is levensloopbestendig: de bureelruimte kan later omgevormd worden tot een uitbreiding van de leefruimte en kan nog later een slaapkamer met doucheruimte worden zonder ingrijpende verbouwingen.

Bouwmethode

De bouwmethode houdt het midden tussen massiefbouw en houtskeletbouw en combineert de voordelen van beide. De methode werd “Brick’ n Wood” gedoopt en vertrekt met een massieve draagstructuur in kalkzandsteen en beton. Dit levert veel inerte massa op die voor een stabiele temperatuur zorgt in zomer en in winter.

Daarna wordt de draagstructuur ingepakt in een houtskeletmantel met glaswolisolatie. Deze mantel omhult het beschermd volume en verzekert de luchtdichtheid. De gebruikte materialen leveren Brick ‘n Wood een lage ecoprint op met een lage energie-inhoud en hoge recycleerbaarheid, geheel in de Cradle-to-cradle-filosofie.

Geen fossiele brandstoffen en energieneutraal

De woning is niet alleen een passiefwoning met een lage energievraag. De woning gebruikt geen fossiele brandstoffen en voorziet op jaarbasis in de volledige energiebehoefte. Niet alleen de energie voor ruimteverwarming, maar ook de energie voor sanitair warm water, verlichting en huishoudtoestellen wordt ter plaatse opgewekt. Er is zelfs een verwacht jaarlijks overschot, zodat de woning “actieve woning” mag genoemd worden. Een zonnecollector, een lucht-water warmtepomp en photo-voltaïsche panelen genereren hernieuwbare energie van de zon en dekken de volledige energievraag op jaarbasis.

Slim huisnetwerk

Maar er is méér. De innovatie van het energieconcept schuilt in het slimme huisnetwerk dat de ter plaatse opgewekte energie maximaal benut op het ogenblik dat het opgewekt wordt. Op die manier hoeft slechts minimaal energie terug naar het net gestuurd te worden. Met meer hernieuwbare energie uit zon en wind kampt het elektriciteitsnet met ongewenste pieken en dalen. De instabiliteit van het net kan opgevangen worden door een intelligente sturing van het energieverbruik en opslag van energie.

Door huishoudtoestellen als vaatwasser, wasautomaat en droogkast te laten werken op gunstige ogenblikken, door de warmtepomp frequentie-gestuurd en alleen op gunstige ogenblikken te laten werken, door warmte op te slaan in een groot buffervat van 950 liter, door de energievraag “flexibel” in de tijd te verschuiven, wordt het energieverbruik afgestemd op de productie. Met deze innovatie loopt Essenta Living vooruit op de aankomende evolutie naar slimme netten met slimme meters.

De woning van de toekomst

Steeds meer bouwheren willen bewust duurzaam bouwen en vinden energie-efficiëntie een belangrijke voorwaarde voor een nieuwbouwwoning. Het klimaatbewustzijn en de verantwoordelijkheidszin voor de komende generaties liggen hiervan aan de basis. Bovendien is een energie-efficiënte woning goed gewapend tegen stijgende energieprijzen.

Vanaf 2021 zal elke nieuwbouwwoning verplicht bijna-energieneutraal zijn. Het is daarom verstandig om vooruit te lopen op deze evolutie en nu reeds te investeren in een woning van de toekomst, voor optimaal waardebehoud.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels