Bekijk de galerij Opgedeeld in twee

Opgedeeld in twee

Nieuwbouw open, Nieuws

Een private woning en een kinesistenpraktijk combineren op een noordelijk georiënteerd perceel lijkt geen sinecure.

Krachtlijnen (volgens de architect/bouwheer)

1. Ir. Nicolas De Pestel ontwierp zijn eigen nieuwbouwwoning op een rustig, groen perceel dat toch vlak bij het dorpscentrum en diverse uitvalswegen ligt. 2. Het woonprogramma is gecombineerd met een kinesistenpraktijk. 3. Het enige ‘nadeel’, de noordelijke oriëntatie, werd op verschillende manieren in een voordeel omgebogen. 4. Basis van het ontwerp is een kubusvormige woning, met een eenvoudige en strakke structuur. 5. Door doorgedreven isolatie, ventilatie systeem D en een compact grondplan is de woning een lage-energiewoning.

Ontwerp

Nicolas De Pestel

Nicolas is werfleider bij een aannemer in funderingen, zijn vriendin is kinesitherapeut. Samen hebben ze één kindje, een tweede was op het moment van ons bezoek aan hun woning op komst. Als ingenieur is Nicolas eenmaal als architect opgetreden, namelijk voor het ontwerp van zijn eigen woning. Twee jaar heeft hij aan dat ontwerp besteed, maar het zit de bewoners dan ook als gegoten.

Dat ze een nieuwbouwwoning wilden, stond van meet af aan vast, evenals dat ze wonen en werken wilden combineren. Werd gevonden: een perceel in het groen in de rand van Gent, dicht bij de plek waar ze eerder woonden en dus goed bereikbaar voor de patiënten van de kinesistenpraktijk. Hoe rustig en groen het hier ook is, ze zitten toch vlak bij het dorpscentrum, de Gentse binnenstad en tal van uitvalswegen.

Het perceel is ook vrij groot en dat bood tal van mogelijkheden voor het ontwerp van de woning. Van bij aanvang stond vast dat het een kubusvormig grondplan zou worden, met een minimum aan in- of uitsprongen en een eenvoudige en strakke structuur.

Sofie De Vriese

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 347 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels