‘Opgepast voor bevroren waterleidingen’

‘Opgepast voor bevroren waterleidingen’

Immo, Nieuws

De Vlaamse drinkwaterbedrijven waarschuwen wegens het winterweer voor bevroren waterleidingen en kapotte watermeters.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) kondigde het koudealarm af. De komende dagen blijft het dus vriezen. “Een gewone isolatie kan de bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst”, aldus AquaFlanders, de vereniging van Vlaamse drinkwaterbedrijven.

Het platform raadt dan ook aan om de temperatuur in lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt te houden. Daarvoor kan een elektrisch verwarmingslint gebruikt worden. AquaFlanders raadt wel aan een beroep te doen op een vakman.

Om de watermeter in de waterput te beschermen, moet ervoor gezorgd worden dat er geen koude lucht in de meterput kan. “Dit kan eenvoudig door een plastic folie over het deksel te leggen en dat te bedekken met een laagje aarde”, aldus het platform.

Haardroger

Daarnaast kunnen bevroren leidingen ontdooid worden met behulp van een haardroger. Daarna kan de hoofdkraan een beetje opengedraaid worden, wegens mogelijk gesprongen leidingen.

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, wijst dan weer op de kans op waterschade, door onder meer verstopte dakgoten en insijpeling van smeltwater via het dak.

Bewoners en eigenaars van weekendhuisjes of tweede verblijfplaatsen waar tijdens de winter geen waterverbruik is, worden aangeraden de binneninstallaties helemaal te ledigen of voor voldoende verwarming te zorgen. De beroepsvereniging herinnert ook aan de winter van 1996-1997, toen meer dan 20.000 meldingen binnenkwamen van waterschade. De totale schadelast benaderde toen de 32 miljoen euro. (Belga/TE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels