Opinie: Tijd voor een evaluatie

Opinie: Tijd voor een evaluatie

Actualiteit

Elk nadeel heeft zijn voordeel, dus probeer ik daar altijd naar op zoek te gaan. Elke situatie, zelfs de meest vervelende, heeft ook wel iets goeds te bieden! Op het moment van schrijven zitten we nog steeds voor onbepaalde tijd in semilockdown.

Wat is er dan positief aan die situatie, hoor ik jullie vragen? Een lang gedwongen verblijf thuis, met partner, kinderen, soms ook huisdieren, is geen makkelijke opgave. Sommigen wisten zich snel te organiseren en creëerden een nieuw normaal, bij anderen duurde het iets langer, nog anderen zijn misschien nog steeds zoekende…

Wanneer we deze ongeziene periode achter ons zullen laten, zal er geen sprake van zijn onze zinnen even te gaan verzetten aan de andere kant van de wereld. Wel zal het tijd zijn voor een evaluatie. We hopen uiteraard allemaal dat we zo’n crisis nooit meer hoeven mee te maken, maar het is niet onwaarschijnlijk dat er in de toekomst nieuw onheil op ons afkomt. Nu is dan ook het moment om ons af te vragen wat we kunnen doen om ons (nog) beter thuis te voelen. In hoeverre voldeed onze woning aan onze verwachtingen tijdens de quarantaine? Welke voorzieningen hebben we gemist? Hadden we misschien liever wat meer deuren gehad om het lawaai te elimineren of om te genieten van een moment van rust? Hoe hebben we onze telewerkruimtes – inderhaast – ingericht, en hoe kunnen we ze structureel aanpassen op lange termijn?

Zelfs als we 8 uur per dag buitenshuis werken, 220 dagen per jaar, dan is dat nog maar een vijfde van onze tijd. Als je weet dat we de resterende tijd thuis doorbrengen – recreatie en vakantie niet meegerekend – is een kwaliteitsvolle woning een luxe waar velen van ons gewoon niet bij stilstaan.

We kunnen jullie niet genoeg adviseren om de balans op te maken, indien mogelijk met het hele gezin en op lange termijn (want de kinderen zullen uiteindelijk het nest verlaten). Denk na over mogelijke verbeteringen. Maak plannen indien nodig en budgetteer wat haalbaar is. Voor je eigen welzijn en dat van de mensen om je heen. Zoals elke maand proberen we je te inspireren en te informeren, dat is onze job. De huidige situatie zal daar geen verandering in brengen.  

Tekst Eric Cloes, Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels