Opinie: verwarmingstip voor elke bouwer

Opinie: verwarmingstip voor elke bouwer

Centrale verwarming

Ludo Vossen, zaakvoerder van Groep Vanelderen uit Genk, over het investeren in verwarming.

Beste bouwer,

Verwarming: het blijft voor veel mensen een moeilijk iets en, zoals ik net hoor op Radio 1 (Hautekiet), zullen er veel misverstanden blijven bestaan. Er zijn vooral veel misverstanden over warmtepompen. Om even wat dieper in te gaan op verwarming schrijf ik hier mijn mening neer, die ontstaan is na lang onderzoek en het trachten te bewaren van de logica.

Op de vraag moet ik met een warmtepomp gaan werken als ik ga bouwen? Mijn antwoord daar op is volmondig: neen.

Wat veel belangrijker is, is de vraag: Hoe is de opbouw van de verwarming binnen? Daar kan je best eerst rekening mee houden als je de bedoeling hebt om nu of later met een warmtepomp gaan te werken.

Kan ik die investering best nu doen? “JA”

Meerkost op een standaard verwarming met vloerverwarming ligt tussen de 5000€ en 8000€.

De meerkost ligt in de volgende zaken: Een buffervat van +/- 800 liter, de buizen voor de vloerverwarming op maximum 10cm van elkaar geplaatst en liefst op een netwapening, niet op de pur getakt. (Dit om de tube ook beneden warmte te kunnen laten afgeven aan de chape, rechtstreeks op de pur getakte tubes hebben minder oppervlakte om hun warmte kwijt te geraken) en dan is er nog de sturing van de kringen.

TIP: Voorzie nergens radiatoren, voor de badkamer voorzie je best vloer- en wandverwarming en voor de slaapkamers enkel wandverwarming. (Wandverwarming ook al zijn er tegenkantingen plaats je best in het pleisterwerk op een aparte kring, is deze goed geplaatst zijn er geen problemen en heb je het groot voordeel dat ze iets warmer kan staan dan de vloerverwarming en een snellere temperatuur wijziging kan plaatsvinden).

LET OP : Zelfs de aanwezigheid van één radiator in de woning heeft een nadeel voor het EPC, dit omdat alles op hoge temperatuur zal berekend worden.

Ludo Vossen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels