Opinie: Voor enkele vierkante meters extra

Opinie: Voor enkele vierkante meters extra

Actualiteit

Hoeveel leefruimte heb je nodig om comfortabel te kunnen wonen? Die vraag dringt zich meer dan ooit op.

In de voorbije maanden werkten velen onder ons noodgedwongen van thuis uit, en alles doet vermoeden dat die trend blijvende gevolgen zal hebben. Afgezien daarvan, worden de aangeboden huizen en flats steeds kleiner en vormen alternatieve woonformules, zoals onder andere het Tiny House, steeds minder een uitzondering. Waar ligt dan de oplossing?

Bouwpromotoren die huurwoningen of sociale woningen aanbieden, zijn gehouden aan stedenbouwkundige voorschriften die elke huurder een degelijke woning garandere. Zonde wel dat die regels niet soepeler zijn voor wie zelf zijn woning bouwt of renoveert. Ook zij zijn gehouden aan minimumoppervlaktes. Dit terwijl er sprake van een aanzienlijke mentaliteitsverandering: steeds meer jongeren zien er geen graten in om op een beperkte oppervlakte te wonen. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook uit ecologische overwegingen.

Ontwerpers vieren hun creativiteit bod op microwoningen. Resultaat: woonpareltjes van minder dan 30 m2, boordevol ingenieuze oplossingen en onuitgegeven ruimtelijke handigheidjes

Dat is toch alvast zo voor Maxime en Sabine, die een Tiny House bouwden op een stukje grond in Sint-Lambrechts-Woluwe. Toppunt: het jonge stel kreeg het bevel de woning te slopen omdat de bewoonbare oppervlakte en de hoogte onder plafond niet zouden voldoen aan de stedenbouwkundige normen, waardoor er geen vergunning kon worden afgeleverd. In het Waals Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling (CoDT) is een heel hoofdstuk gewijd aan alternatieve (lichte, verplaatsbare, tijdelijke…) woningen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen liggen die kwesties nog niet eens op tafel.

Uiteraard verdienen dergelijke constructies – net als alle (bouw)interventies met gevolgen voor het leefmilieu – een omkadering. Ze volledig verbieden gaat de dag van vandaag echter een stap te ver. Onze manier van leven is behoorlijk geëvolueerd: ruimtes lopen in elkaar over, aparte functies verdwijnen, het ‘buitenleven’ wordt steeds belangrijker en mensen verzamelen steeds minder spullen, waardoor er ook steeds minder opbergruimte nodig is… Tegelijk vieren ontwerpers hun creativiteit bod op microwoningen. Resultaat: woonpareltjes van minder dan 30 m2, boordevol ingenieuze oplossingen en onuitgegeven ruimtelijke handigheidjes. Het wordt hoog tijd dat overheden met die trends rekening gaan houden en de regelgeving bijsturen. Ze zullen immers niet meteen verdwijnen!

Tekst Eric Cloes, hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels