Opinie: Wees niet bang voor de boze wolf

Opinie: Wees niet bang voor de boze wolf

Renovatiedag

De wolf heeft zijn wederoptreden gemaakt in de Lage Landen. De media smult ervan, zeker wanneer er kampen van voor- en tegenstanders ontstaan. In kinderboeken wordt ons met de paplepel het huiveringwekkende beeld ingelepeld van wat een moordmachine de wolf wel niet is. Niets is dramatischer dan het idee dat de wolf jouw lieve grootmoeder ziet als een lekkere hap. Gelukkig weten we intussen beter.

Een vergelijkbare verhaallijn van bangmakerij was de voorbije maanden te lezen in de berichtgeving rond woningen. “95% van de Vlaamse woningen voldoet niet aan de normen: nu renoveren of je krijgt straks je huis niet meer verkocht” of: “Woningen van vijf jaar oud voldoen straks niet meer aan de eisen!” 

Je woning is iets wat je koestert. Je betaalt er jarenlang een lening voor af en onderhoudt ze met veel zorg. Als je dan plots verneemt dat je pand niets meer waard zou zijn, is dat schrikken. Zelfs woningen van vijf jaar oud blijken ineens gedateerd. Een mooi voorbeeld van onnodige bangmakerij of, om het actueel te houden: fake news.

Je kan inderdaad streven om in alles de beste van de klas te zijn, en up-to-date te blijven met de nieuwste technieken. Het leven is gelukkig meer dan dat. Vrees dus niet: je woning blijft wel degelijk iets waard.

Het klopt dat er tegen een hoog tempo strengere eisen en steeds innovatievere technieken worden ingevoerd in de bouwwereld. Het heeft echter geen zin om de mensen schrik aan te jagen. Paniek en overhaast reageren zijn in deze materie slechte raadgevers. Impulsief beginnen sleutelen aan een bestaande woning kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben.

Mag je dan niet beginnen sleutelen aan je bestaande woning? Uiteraard wel. Je kan tal van ingrepen uitvoeren waar veel voordeel uit te halen valt: plaatsen van hoogrendementsglas, isoleren van het dak, na-isoleren van muren, integreren van duurzame verwarmingstechnieken, opvangen en hergebruiken van hemelwater, binnentrekken van natuurlijk licht… Het kan allemaal, maar doe het doordacht en liefst samen met professionals die kennis van zaken hebben. Zij zullen je behoeden voor kwalijke ingrepen. 

De professional die hier een perfect helikopterzicht over heeft, is de architect. De architect is de uitgelezen raadsman of -vrouw voor jouw renovatie. Hij of zij luistert naar je wensen en werkt samen met jou je woondromen uit. Daarbij wordt elke ingreep goed overwogen.

Wat dat oplevert? Ontdek het tijdens de ‘blijf in uw kot’-editie van de Renovatiedag. Van dinsdag 14 tot en met zondag 26 april wandel je virtueel binnen in tal van geslaagde renovaties. Via een interactief platform beleef je de deelnemende projecten in woord, beeld en geluid. Toch nog vragen? De ontwerpers staan steeds klaar voor een woordje uitleg. Afspraak op www.renovatiedag.be.

Hans Wynant
Coördinator De Renovatiedag

Nog meer advies en inspiratie vind je hier.


Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels