Opnieuw voegen van een gevel

Opnieuw voegen van een gevel

Gevelbekledingen

De voegen tussen het metselwerk hebben niet enkel een esthetisch functie maar ook een functionele functie. Wanneer het voegwerk niet meer in goede staat is, verdient het aanbeveling het voegwerk te vernieuwen. Dat betekent eerst het oude voegsel verwijderen en vervolgens opnieuw voegen. Enkele tips.

Om een goede basis te hebben voor het nieuw voegwerk, dient het oude voegwerk tot op 1 à 1,5 keer de voegbreedte diep verwijderd te worden. Dat kan met een slijpschijf of een (pneumatisch) beiteltje. Ga behoedzaam te werk, zodat het metselwerk niet beschadigd wordt.

Het uitslijpen of uitbeitelen van voegen is niet alleen arbeidsintensief. Het kan ook heel wat stof veroorzaken. Om hinder voor de omgeving te vermijden, kunt u een stofnet rond de stelling aanbrengen. Met behulp van matten, platen of zeilen kunt u de ondergrond beschermen.

Eenmaal het voegsel is verwijderd, reinigt u de open voeg met perslucht of een voldoende sterke waterstraal. Doe dat nauwgezet zodat de nieuwe voegspecie goed kan aanhechten op het metselwerk.

Voor het opnieuw voegen kunt u de originele mortelsamenstelling proberen te benaderen of een nieuwe kleur gebruiken. Zet enkele stalen om een doordachte keuze te kunnen maken. De moderne voegmortels zijn vochtwerend. Het is sowieso raadzaam om de volledige gevel nadien vochtwerend te maken (hydrofuge).

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels