Bekijk de galerij

Optimale intimiteit

Nieuwbouw open

Een moderne villa staat midden in een rustig en doodlopend straatje.

KRACHTLIJNEN1. Een eenvoudig volume met een gesloten voorgevel voor meer intimiteit. De openheid achteraan doet de leefruimtes in het licht baden. 2. Het bepleisterde centrale volume wordt doorbroken door een tweede volume in hout dat zich aan het eerste lijkt vast te grijpen. Zo krijgt de gevel een derde dimensie. 3. De bepleisterde achtergevel wordt ‘uitgehold’ door een volume in hout dat een dieptegevoel creëert en zorgt voor een boeiende wisselwerking tussen beide materialen. In die inham werd de verlichting van de villa geïnstalleerd.

ARCHITECTThierry Sherrington

Een haast blinde gevel langs de straatkant en gulle openheid achteraan. De eigenaars kozen bewust voor dit contrast. De vertrekken in huis worden gedeeltelijk van elkaar gescheiden door lage muurtjes of enkele treden.

Handigheidjes die een wisselwerking doorheen de hele constructie mogelijk maken.

Functioneel huis

“Dit keer wilden we dan ook een op-en-top functioneel huis.” In een bijzonder open loftstijl vindt elke ruimte op een handige manier aansluiting bij het volgende vertrek: een kader zonder deur scheidt de keuken van de eetkamer die op haar beurt toegang verleent tot het kleine televisiesalon via twee treden.

Achter die kleine ruimte ligt het salon, voorzien van een visuele doorkijk naar de rest van het vertrek.

De gevel aan de straatkant werd grotendeels bepleisterd. Een houten volume aan de linkerkant herbergt de inkomhal.

Het contrast met de achterzijde is groot: daar overheersen hout en een raam dat over de volledige lengte van de constructie lijkt door te lopen, zonder onderbrekingen.

Volumes

Het schuine houten blok (dat plaats biedt aan de keuken en de slaapkamer van de ouders) is iets minder hoog dan het centrale woongedeelte, om de volumes duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Gezien de vrijwel blinde voorgevel werd de inkom aan de zijkant voorzien. De glazen draaideur is groter dan de standaardmodellen. Ze loopt op de verdieping door dankzij een imposant raam dat de hal in licht doet baden.

In de vestibule werden tegen het volledige muurvlak kasten ingebouwd. De metalen deurtjes (in aluminiumfineer) die in de muur versmelten, zijn dezelfde als in de hoger gelegen dressing van de ouders.

Linnenkamer

Een deur links van de inkomhal leidt naar de linnenkamer. Die fungeert deels ook als technische ruimte voor het alarmsysteem en de elektriciteitstellers. Aan de andere kant ligt de keuken.

“Die doorgang is erg handig om, bijvoorbeeld om de boodschappen op te bergen”, merkt de eigenaar op.

Een eikenhouten trap leidt naar de eerste verdieping. Bijzonder detail: in alle slaapkamers kregen de ramen vrij lage vensterbanken zodat de bewoners vanuit het bed nog een zicht hebben.

De vrij grote kinderkamers liggen langs een lange gang waarin licht binnenvalt via een smal raam aan de straatkant. De kinderen beschikken over een kleine doucheruimte.

Stavie Deroc

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels