Optimaliseer de opbergruimte in uw keuken

Optimaliseer de opbergruimte in uw keuken

Keuken, Nieuws

Enkele tips om uw keuken zo rationeel en ergonomisch mogelijk in te richten.

Enkele tips om uw keuken zo rationeel en ergonomisch mogelijk in te richten…

Hangkasten

Voor het opbergen van glazen en kopjes geven velen de voorkeur aan een hangkast met draaideuren. Draaideuren zitten echter vaak in de weg. Bovendien heeft u geen overzicht op de (bovenste) inhoud van de kast en vormen draaideurkasten ergonomisch heel wat beperkingen.

Heel wat keukenfabrikanten hanteren daarom het nieuwe AVENTOS-klapbeslag van Blum. Dankzij het gebruik van geavanceerde technieken bij de ontwikkeling van het beslag, vereist het openen van de hangkastdeur slechts een geringe kracht. Bijkomend voordeel is de geruisloze sluiting dankzij de BLUMOTION-demping.

Er zijn 4 types klapbeslag beschikbaar: het gewone klapbeslag, vouwklapbeslag, zwenkbeslag en liftklapbeslag. Deze vier types verschillen in openingswijze maar in alle gevallen verloopt het openen en sluiten van de bovenkast steeds in een vloeiende beweging én perfect ergonomisch.

– Het gewone klapbeslag zorgt ervoor dat het front gewoon naar boven opendraait zoals een horizontale deur.

– Dankzij het vouwklapbeslag vouwt de hangkastdeur vederlicht in twee horizontale delen naar boven zonder in uw bewegingsveld te komen.

– Bij het zwenkbeslag verdwijnt het front boven de kast, uit bewegingsbereik, en blijft het in elke gewenste positie openstaan.

– Met behulp van het liftklapbeslag opent het kastfront verticaal naar boven zonder draaibeweging. Ook hier blijft de deur in elke gewenste stand open staan.

Het beslag kan toegepast worden op hangkasten tot 1,8 m breed. Daardoor kan elk horizontaal keukenontwerp doorgetrokken worden tot in de (extra brede) bovenkasten, wat voordien onmogelijk was.

Bergruimte

Naast hangkasten met klapdeuren vormen brede laden de eerste stap naar een grotere ergonomie en gebruikscomfort. De nieuwste laden zijn volledig uittrekbaar op glijders met een draagkracht van 30, 50 of zelfs 65 kg en voorzien van een geruisloze sluiting.

Handige kleine bergruimtes kan je nooit genoeg hebben in een keuken. Fabrikanten zien nieuwe mogelijkheden achter een verschuifbare spatwand. Valcucine bijvoorbeeld gaat heel ver in het uitrusten van die achterwand. Alle keukenuitrusting kan u na gebruik stockeren of verbergen achter de inox schuifwand.

Materialen

Kasten en laden worden doorgaans in diverse houtsoorten zoals eik (traditionele keukens), perelaar, kerselaar, mahonie, notelaar, esdoorn en beuk uitgevoerd. Men kan kiezen voor massiefhouten fronten in één bepaalde houtsoort of voor fineerfronten. Fineerfronten bestaan uit spaanderplaat of mdf-plaat waarop een fineerlaag (ongeveer 1 mm dik) gekleefd wordt.

Daarbij verkiest men het best mdf boven spaanderplaat. Mdf-platen kunnen ook bekleed worden met een melamine- of laminaatplaat. Mdf of hdf (hogere dichtheid en stevigheid) vormen ook de ondergrond voor gelakte fronten. Gelakte fronten zijn stevig, krasvrij en ongevoelig voor water, tenminste indien de lak van een professionele kwaliteit is. Je kan kiezen tussen hoogglans, matglans, satijnglans of structuurlak. Hoogglanskeukens zijn gemakkelijker in onderhoud dan de mattere versies. Bovendien geven ze een verruimend effect door de weerspiegeling.

Ingrid Allaerts

Bron: www.dynamicspace.com

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels