Optimisme in bouwsector dankzij renovatie-projecten

Nieuws

Uit de bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat er sprake is van voorzichtig optimisme in de bouwsector, voornamelijk te danken aan het stijgende aantal renovatieprojecten.

Uit de bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat bouwondernemers te weinig vertrouwen hebben in het economische en politieke klimaat. Maar er is ook sprake van verbetering. De vooruitzichten voor 2015 voor bepaalde subsectoren in de bouwsector zijn voorzichtig optimistischer. Dit optimisme slaat vooral op het aantal renovatie-opdrachten dat gestegen is.

Toch blijft men ook voorzichtig, omdat een aantal bouw- en verbouwstimuli wegvallen waardoor het zwartwerk opnieuw kan toenemen en omdat de overheidsinvesteringen op een erg laag pitje branden. “Het is nochtans een uitstekend moment om te investeren. De rente staat laag, infrastructuurwerken zijn meer dan nuttig en vastgoedinvesteringen blijven interessant, ook met een lagere woonbonus”, aldus de Bouwunie.

Belang van energiezuinig bouwen en renoveren

Daarnaast wijst Bouwunie ook op het belang van het energiezuiniger maken van onze woningen en gebouwen. Een woning die goed geïsoleerd is, biedt een pak meer wooncomfort en brengt een fikse besparing op de energiefactuur.

Wie zijn woning isoleert, kan bovendien nu nog genieten van aantrekkelijke premies. Zo is er nu de extra hoge combipremie voor wie zowel muren als ramen aanpakt. “Als de eigenaars van een halfopen bebouwing zowel buitenisolatie aanbrengen als super isolerende beglazing installeren, betekent dit een premie van zowat 3600 euro, afhankelijk van de muuroppervlakte”, volgens Mieke Bonnarens, energieconsulente van Bouwunie.

Een extra reden om nu in actie te schieten, is de dakisolatienorm die in voege is getreden op 1 januari 2015. Die norm bepaalt dat elke eengezinswoning, appartement of studio tegen uiterlijk 2020 een geïsoleerd dak of zoldervloer moet hebben. Dit geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die door de eigenaar zelf bewoond worden. Voor wie geen 3 tot 4 centimeter isolatie aangebracht heeft, kan de wooninspectie strafpunten opleggen. “In 2015 krijg je 3 strafpunten als je woning niet geïsoleerd is, als je in 2020 nog steeds geen dakisolatie hebt, kan je woning ongeschikt verklaard worden”, waarschuwt energieconsulent Mieke Bonnarens. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels