‘Optreden tegen leegstand in Brussel is succesvol’

‘Optreden tegen leegstand in Brussel is succesvol’

Nieuws

De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) heeft sinds 2012 zo'n 340 klachten ingediend tegen eigenaars van leegstaande woningen. Ondertussen zijn er al 60 gebouwen, zo'n 100 woningen, terug op de markt gebracht.

Dat deed hij in vijf Brusselse gemeenten: Sint-Gillis (164), Brussel-Stad (42), Elsene (69), Sint-Joost (33) en Schaarbeek (32). Ondertussen zijn er al 60 gebouwen, zo’n 100 woningen, terug op de markt gebracht.

“Het is ook dankzij de inspanning van het Gewest dat we dit resultaat behaald hebben. Wij dienen onze klacht in bij het Gewest en het zijn zij die de eigenaars vervolgens onder druk zetten en dreigen met een boete. Dat optreden heeft zijn effect”, aldus Werner Van Mieghem, coördinator van de BBRoW. Dat deed de bond in vijf Brusselse gemeenten: Sint-Gillis (164), Brussel-Stad (42), Elsene (69), Sint-Joost (33) en Schaarbeek (32). Ondertussen zijn er al 60 gebouwen, zo’n 100 woningen, terug op de markt gebracht.

Nog meer klachten

In 2015 heeft de BBRoW tegen een eigenaar ook een vordering tot staking ingeleid bij de rechtbank, want sinds 2009 wordt het laten leegstaan van een woning als een misdrijf beschouwd. “De eigenaar werd veroordeeld en die woning moeten binnen het jaar opnieuw bewoond zijn. Dat positieve resultaat helpt ons vooruit en dus zullen wij ook dit jaar nog meer klachten indienen en rechtszaken aanspannen tegen eigenaars van de leegstaande panden in Brussel”, aldus een woordvoerder van de BBRoW. Voor de klachten en rechtszaken kan de BBRoW rekenen op subsidies van het Gewest.

Hoeveel woningen er precies leegstaan in Brussel is door het ontbreken van een systematische inventaris niet te zeggen. Al 20 jaar wordt er over 15.000 à 30.000 leegstaande woningen gesproken op een totaal van 550.000. (BELGA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels