Bekijk de galerij

Opvallend en tegelijk terughoudend!

Renovatie open

De eigenaars wonen al verschillende jaren in een bungalow uit de jaren dertig. Eigenlijk was het de grote hoeveelheid boeken die hen op het idee bracht om de voormalige dokterswoning uit te breiden.

KRACHTLIJNEN1. Een voormalige dokterswoning uit de jaren dertig kreeg een uitbreiding aan de tuinzijde voor een bureau/bibliotheek en een logeerkamer met sanitaire cel. 2. Het bureau is open naar de tuin en toch discreet dankzij het vrij solide volume in donker gebeitst Thermowood, een buitendeur zonder zichtbare deurlijst in het vlak van de gevel en een niet-doorzichtige maar lichtdoorlatende wand van polycarbonaat. 3. Het profiel van het bandraam is enkele graden gekanteld ten opzichte van de gevel zodat er spievormige luifel ontstaat, die de blik naar de tuin leidt en tegelijk als zonwering fungeert.

ARCHITECTarchitect Quirijn Thijs i.s.m. architect Koen Pauwels

De eigenaars wonen al verschillende jaren in een bungalow uit de jaren dertig. Eigenlijk was het de grote hoeveelheid boeken die hen op het idee bracht om de voormalige dokterswoning uit te breiden. Er bestond reeds een kleine uitbouw, die gedeeltelijk dienst deed als toegang en wachtzaaltje voor de vroegere dokterspraktijk. Het achterste gedeelte van de uitbouw werd gebruikt als rommelhok. De achterkant werd gesloopt en vervangen door een groter volume. Hiervoor deden ze een beroep op architect Quirijn Thijs.

Terras

Het nieuwe gedeelte doet in de eerste plaats dienst als werkruimte en had dus een zekere mate van privacy nodig. Tegelijk was het ook een unieke gelegenheid om huis, tuin en terras beter met elkaar in contact te brengen en de woning dus open te trekken. De architect zorgde voor een prima tussenoplossing. De gevel naar het terras is één groot raam, maar er werd doorschijnend polycarbonaat gebruikt in plaats van het klassieke doorzichtige glas. Dat wil zeggen dat er voldoende daglicht binnenvalt, maar dat inkijk van op het terras beperkt blijft.

Felroze

Het bureau bevindt zich op een afstand van ongeveer anderhalve meter van het raam, maar die afstand is geenszins verloren ruimte. Hier bevindt zich immers een rechtstreekse doorgang vanuit het hoofdgebouw, doorheen het bureau, naar buiten. Dit gedeelte ligt één traptrede hoger dan de rest van het bureau (dat eigenlijk een beetje verzonken ligt ten opzichte van het tuinniveau). Om de circulatieruimte extra te markeren werd gekozen voor een felroze vasttapijt van geweven vinyl. Een stevig materiaal dat evengoed buiten kan worden toegepast. De bewoners hebben ook rechtstreeks zicht op de tuin door een bijna gevelbreed bandraam. Door het raamkader letterlijk aan één kant uit de gevel te laten springen, ontstaat een spievormige luifel die het zicht naar het mooiste deel van de tuin ‘leidt’.

Coole materialen

Het resultaat is een hedendaagse en huiselijke vormgeving geworden waarbij ze typische ‘coole’ materialen toch niet uit de weg zijn gegaan. Polycarbonaat, een gietvloer en witte muren zijn hier zelfs de blikvangers geworden. Het zijn echter de details die het interieur een warme meerwaarde geven: het vrolijk ritmische boekenrek tegen de polycarbonaatwand, de roze vloerbekleding en enkele sfeerlampen. Tegelijk kreeg het gebruikscomfort alle aandacht en dat resulteerde in een ruim en licht bureau, met voldoende gesloten en open bergruimte, een groot werkoppervlak en een ergonomische opstelling van het bureau in U-vorm.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 343 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels