Opzetzwembaden

Zwembad en wellness

Een opzetzwembad is een zwembad dat gewoon op de grond wordt gezet waardoor graafwerken overbodig zijn.

De term is nog niet algemeen ingeburgerd maar geeft wel een goede definitie: een opzetzwembad is een zwembad dat gewoon op de grond wordt gezet waardoor graafwerken overbodig zijn. Een interessante oplossing voor wie maar een beperkt budget wil spenderen.

Opzetzwembaden vallen niet te verwarren met de kleine ploeterbadjes voor kleuters. De kleinste exemplaren hebben al gauw een diameter van zo’n vijf meter en een waterhoogte van een meter. De opzetzwembaden worden dikwijls als volledige kit geleverd met een basisuitrusting. Ze bevatten een grondzeil, een afdekzeil, een ladder, een filter met pomp en een handleiding op dvd.

Modellen en prijzen

Opzetzwembaden zijn er in veel uiteenlopende uitvoeringen en in sterk uiteenlopende prijsklassen. De eenvoudigste modellen zijn volledig van kunststof; de grotere, duurdere en permanente uitvoeringen hebben een steunwerk bestaande uit metalen, houten of kunststofplaten en verstevigingsribben.

De prijzen lopen van ongeveer 300 euro voor een eenvoudig basismodel (kunststof en met basisuitrusting, diameter ongeveer 5 m en hoogte 1 meter) tot 2500 euro en meer voor de modellen met buitensteunwerk.

Uitpakken, uitrollen en vullen

De eenvoudigste baden bestaan uit een voorgevormde kunststoffolie waarop bovenaan een opblaasbare ringvormige band is vastgemaakt. Een grondzeil verhindert dat kleinere steentjes (die je natuurlijk al zo goed mogelijk hebt weggeruimd) de folie kunnen beschadigen. Je plooit de folie zorgvuldig uit, blaast de ringvormige band op en klaar is kees.

Nu kun je het bad vullen met water, wat een langdurig karwei is (zie kader). De ringvormige band drijft op het water en tijdens het vullen blijft die altijd bovenaan.

Wil je een iets zachtere bodem, dan kun je isolatiemateriaal (van hoge densiteit) in plaatvorm onder het zwembad leggen. Bijvoorbeeld het materiaal dat gebruikt wordt voor de isolatie van beloopbare platte daken. Dan sla je twee vliegen in één klap.

De ondergrond is zachter om op te lopen en rond het bad heb je een gras- en moddervrije zone. Leg je rond het bad op dat isolatiemateriaal nog stapstenen (neem iets opgeruwde steen om uitglijden te vermijden), heb je bovendien een makkelijk te onderhouden oppervlak.

De grotere zwembaden van dit type zijn ovaal. Ze zijn uitgerust met zijsteunen die de grote zijdelingse druk van het water moeten opvangen: dat is absoluut nodig want dit type zwembaden begint bij lengtes van een zes meter. Voor de rest is de opbouw dezelfde als bij de ronde types.

Het aansluiten van skimmer (systeem dat het oppervlaktewater van het bad aanzuigt en naar de filter voert) en filter- en pompsysteem is een werkje van enkele minuten.

Zwembaden met steunwanden

Bij de modellen met steunwanden worden eerst de wanden opgebouwd en daarin wordt de waterdichte kuip vastgemaakt. Ook hier is een vlakke ondergrond van belang. De wanden plaatsen is eenvoudig (en goed uitgelegd in de handleiding). De waterdichte kuip bevestigen is al even simpel, net als het aansluiten van het filtersysteem.

Door de relatief grote afmetingen neemt het vullen en het op temperatuur laten komen van het zwembadwater heel wat tijd in beslag.

Dergelijke modellen bestaan in zeer luxueuze uitvoeringen die ook op maat geleverd kunnen worden. De prijs is in verhouding. Enkele foto’s van dergelijke zwembaden met houten ombouw kun je bijvoorbeeld bekijken op www.wawo.be, waar je ook een idee van prijzen en accessoires kunt vinden.

Filteren en onderhoud

De meeste zwembaden worden zoals gezegd in kit geleverd. Daarin zit meestal een filtersysteem inbegrepen. De eenvoudigste filters hebben een elektrische pomp en als filtermateriaal een speciaal aangepast filterpatroon uit papier. Is het zwembad niet te vuil (niet te veel algen en ander zweefvuil), dan kan het patroon wel een seizoen meegaan.

Op voorwaarde dat je het dekzeil plaatst als er niet gezwommen wordt om te vermijden dat er te veel insecten, bladeren, zweefvuil … in het water terechtkomen. Het papieren patroon spoel je wel best regelmatig af met warm water en een (zeer) zachte borstel.

Het gebruik van aangepaste chloorhoudende producten houdt het water bacteriologisch zuiver en verhindert de algengroei. In de handel vind je ook producten om fijn zweefvuil te coaguleren (te doen samenkitten) zodat het bij het filteren verdwijnt.

De kleinere modellen kun je in de winter legen en na droging opbergen, al is het zonde van al dat water dat verloren gaat. Je kunt ze ook, zoals de grotere modellen, vol laten overwinteren, goed afgedekt met het dekzeil. Best maak je wel het filtersysteem los om te vermijden dat het water in de pomp bevriest.

De losgemaakte leidingen dien je goed af te stoppen om te vermijden dat het zwembad gaat lekken en leeglopen. De pomp laat je best op een vorstvrije en droge plaats overwinteren.

Een interessant hulpstuk is een fijnmazig netje met lange steel om dode insecten en bladeren uit het water te halen. Een zwembadstofzuiger (die aangesloten wordt op het pomp-systeem) is nuttig om het vuil van de bodem op te zuigen.

Er bestaan nog heel wat andere accessoires. Die kun je vinden bij de verkopers van zwembaden, in sommige tuincentra en in grotere doe-het-zelfzaken.

Verwarming

Het zwemseizoen in België loopt normaal van eind mei tot begin september als het weer een beetje meezit. Er zijn systemen om de temperatuur van het water te verhogen en zo het seizoen te verlengen. Nadeel van de meeste kant-en-klare verwarmingssystemen (zonnepanelen, warmtepompen …) is hun relatief hoge prijs.

Er bestaan wel goedkopere systemen, zoals speciale zwarte dekzeilen die de zonnewarmte oppikken en doorgeven aan het zwemwater. Zoals dikwijls geeft hier het beschikbare budget de doorslag.

Een zeer goedkope manier om het water te verwarmen is het plaatsen van een lange zwarte darm (type Socarex) tegen een zonbeschenen muur (eventueel in spiraalvorm), waardoor je het water van het zwembad laat lopen. De zonnewarmte die hierdoor gecapteerd wordt, zal het water van je zwembad toch een paar graadjes warmer maken, en dat volledig gratis.

Een heel belangrijke opmerking: de pomp werkt op 220 volt. Beveilig het circuit waarop de pomp aangesloten is, met een verliesstroomschakelaar om ongevallen te voorkomen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels