Orde van Architecten: ‘Die spreekwoordelijke baksteen in de maag behoort stilaan tot het verleden’

Nieuws

In de aanloop naar het openhuizenweekend deed de organisator, de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, een onderzoek bij mensen met bouwplannen. Daaruit blijkt dat de meerderheid nog steeds droomt van een vrijstaande woning. "De tendens is nochtans dat bouwoppervlaktes steeds kleiner worden, en architecten steeds inventiever worden in het vinden van antwoorden op die uitdaging", aldus Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad.

Rode draad van het openhuizenweekend dit jaar is ‘Creatief met ruimte.’ Een thema dat niet toevallig uit de lucht komt vallen: ruimte is vandaag immers hét sleutelwoord bij uitstek voor elke bouwheer in spe. Maar net die ruimte wordt steeds schaarser, bouwgronden slinken in oppervlakte en worden alsmaar duurder. Onze eisen qua luxe en comfort blijven echter op hetzelfde niveau. Architecten staan dan ook voor de uitdaging om heel creatief om te springen met kleinere en beperktere ruimtes.

Het maximum uit elke duur gekochte vierkante meter

Bouwers en verbouwers willen het maximum halen uit elke duur gekochte vierkante meter. Architecten komen met inventieve oplossingen voor de dag om woonruimtes vloeiend in elkaar te laten overgaan en het ruimtegevoel te versterken. Het weghalen van muren, het plaatsen van visuele accenten en het organisch in mekaar laten vloeien van ruimtes zorgen voor een totaal andere ruimtebeleving.

We spreken al lang niet meer over een kookhoek en aparte eetplaats, maar over een leefkeuken. Met de intrede van de smartphone en tablet is de aparte bureauruimte op zijn retour, dressings slaan een organische brug tussen nachthal en slaapkamer en de badkamer ondervindt steeds meer wellness-invloeden.

“Wie nu bouwt doet dat kleiner dan voorheen”

Architect Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad geeft tekst en uitleg: “Met het thema ‘Creatief met ruimte’ wil de Orde van Architecten iedereen bewust maken van het feit dat we efficiënter moeten omspringen met de beschikbare woonruimte willen we morgen nog genoeg openbare ruimte en groen rondom ons hebben. Wie nu bouwt doet dat kleiner dan voorheen. Ook nieuwbouwwoningen zijn eerder schering dan inslag, vandaag de dag gaan we eerder gefaseerd verbouwen, in functie van het budget. Compactheid, energiezuinigheid en onderhoudsvriendelijkheid worden steeds belangrijker”, aldus Dehaen.

“De spreekwoordelijke baksteen in de maag, die behoort stilaan tot het verleden. Met Mijn Huis Mijn Architect willen we het signaal geven dat ook met minder grote middelen heel mooie, aantrekkelijke projecten kunnen worden gerealiseerd. Zolang je maar met een architect werkt die meedenkt en van meet af aan het creatieve proces mee vormgeeft. Het openhuizenweekend is dan ook een prima staalkaart van architecturale innovaties die vandaag de trend zetten en vooruitblikken naar de toekomst.”

Een verouderde situatie die stilaan onhoudbaar wordt

Uit de enquête die gevoerd werd bij zo’n 200 toekomstige bouwers, blijkt dat een vrijstaande woning voor zo’n drie vierden van de bevraagden nog steeds de ultieme woondroom is. De Orde van Architecten – Vlaamse Raad ziet dan ook een rol weggelegd voor de overheid om een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. Ook een verandering van de regelgeving met betrekking tot verkavelingen en bouwpercelen is sterk aan te raden. Sommige kavels stammen nog uit de jaren 70 met percelen van 10 are en meer waarop amper één huis mag gebouwd worden. Een verouderde situatie die stilaan onhoudbaar wordt.

De Orde van Architecten – Vlaamse Raad is dan ook voorstander van een aanpassing van de verkavelings- en stedenbouwkundige voorschriften zodat op de percelen voortaan meerdere wooneenheden mogelijk worden. Herverkaveling zou meer gestimuleerd moeten worden om een optimalisatie van het ruimtegebruik mogelijk te maken. Beleidsmakers en stedenbouwkundige ambtenaren worden dan ook opgeroepen om meer open te staan voor alternatieve bouwoplossingen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels