Orde van Architecten is het eens over gedeeltelijke splitsing

Immo, Nieuws

De Orde van Architecten, het beroepsorgaan voor iedereen die in ons land de titel van architect draagt, is het eens geraakt over een gedeeltelijke splitsing van de organisatie, in een Vlaamse en Franstalig/Duitstalige afdeling. Dat zegt voorzitter Jean-Marc Luypaert.

De Orde van Architecten, het beroepsorgaan voor iedereen die in ons land de titel van architect draagt, is het eens geraakt over een gedeeltelijke splitsing van de organisatie, in een Vlaamse en Franstalig/Duitstalige afdeling. Dat zegt voorzitter Jean-Marc Luypaert. De communautaire discussies sleepten al een tiental jaar aan, maar kenden nu een doorbraak. Er is een gemeenschappelijk voorstel tot wettekst ingediend bij de bevoegde politici, die het laatste woord hebben over de hervorming.

Achterhaalde structuur

Concreet heeft binnen de Orde van Architecten momenteel enkel de nationale raad rechtspersoonlijkheid. In die nationale raad zetelen evenveel Vlamingen als Franstaligen. “De structuur dateert van 1963, terwijl onze staatsstructuur sindsdien toch erg is veranderd. Zo is

ruimtelijke ordening een regionale bevoegdheid geworden”, zegt Luypaert. De bedoeling van de hervorming is dus om het beroepsorgaan “beter te laten functioneren”. De Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) hield vorig jaar nog een pleidooi tot hervorming.

Gedeeltelijke splitsing In het voorstel, dat volgens de voorzitter door beide taalvleugels wordt gedragen, is het de bedoeling om de Vlaamse en Franstalige raad elk een aparte rechtspersoonlijkheid te geven. Over een aantal zaken, zoals deontologie, de toegang tot het beroep (diploma) en het stagetoezicht, zou nog steeds gemeenschappelijk worden overlegd maar zonder nationale rechtspersoonlijkheid. “De hervorming is dus niet zo verregaand als bij de Orde van Advocaten”, verklaarde Luypaert.

Tuchtprocedure

Bouwheren die nu een probleem hebben met hun architect, kunnen een tuchtprocedure aanspannen voor de Orde van Architecten. In het verleden werd de kwestie op provinciaal niveau afgehandeld. In de toekomst is het volgens de voorzitter de bedoeling om op Vlaams niveau een

beslissing te nemen, “precies om verschillen in provinciale behandelingen te vermijden”. De architect kan wel nog steeds in beroep gaan tegen een eventuele sanctie.

Zo snel mogelijk Het voorstel is overgemaakt aan de staatssecretarissen voor Staatshervorming Servais Verherstraeten en Melchior Wathelet en aan de bevoegde minister Sabine Laruelle.

Die laatste reageert verheugd op het feit dat er een onderling akkoord is. “We hebben de teksten ontvangen en zijn ze aan het bestuderen. De minister wil de hervorming zo snel mogelijk uitvoeren, liefst voor het einde van de legislatuur”, luidt het op haar kabinet. (Belga/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels