Orderboekjes Vlaamse bouw-kmo’s beter gevuld

Nieuws

Het vertrouwen van de Vlaamse bouw-kmo's is in juni hersteld van de forse klap die drie maanden eerder was opgetekend. De kmo-bedrijfsleiders zagen enerzijds de orderboekjes aandikken, maar anderzijds blijft de concurrentie, vooral van en met goedkopere buitenlanders, wegen. Dat blijkt woensdag uit de driemaandelijkse bouwbarometer van Bouwunie.

De bouwbarometer kwam uit op 98,6 punten, tegen 97,3 in maart. Een verbetering dus, maar het vertrouwen ligt nu al bijna vijf jaar onder de 100 punten, de grens waarop optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. Er zijn dus nog altijd meer pessimistische gestemde bouwondernemers.

Het goede nieuws is dat tegenover drie maanden geleden de orderboekjes beter gevuld zijn. Vier op de tien bouw-kmo’s hebben op dit moment maar werk voor drie maanden (tegen 47 procent in maart), terwijl 9 procent al orders heeft tot volgende lente (tegen 4 procent in maart). “Maar de concurrentie, vooral van en met goedkopere buitenlanders, is nog altijd scherp”, legt Bouwunie de andere kant van de medaille uit. “Hierdoor blijven de prijzen en de rendabiliteit onder druk staan en kalft de eigen werkgelegenheid verder af.”

11.000 jobs verloren

Volgens Bouwunie zijn er in de Vlaamse bouwsector op vijf jaar tijd meer dan 11.000 arbeidersjobs verloren gegaan. “Zolang de regering geen concrete maatregelen neemt om de loonkost fel te doen dalen, zal de tewerkstelling verder afkalven. Het werken met goedkope buitenlandse onderaannemers of zelfstandigen is immers een legaal alternatief”, klinkt het. Daarbij herhaalt Bouwunie de door de sector al meermaals gevraagde lastenverlaging van 6 euro per uur.

De barometer wordt vastgelegd op basis van een bevraging bij 300 bouw-kmo’s in Vlaanderen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels