Bekijk de galerij

Oude schuur met futuristische allures

Renovatie open

Om hun woning te verruimen integreerden de bewoners de schuur die aan het centrale woongedeelte grenst.

KRACHTLIJNEN1. De openheid en de interne communicatie. 2. De geslaagde confrontatie tussen oude en moderne elementen. 3. De herziene, verticale circulatie om toegang te verzekeren tot de oude én de nieuwe niveaus zonder de bestaande volumetrie van de schuur te wijzigen. 4. De vlotte wisselwerking tussen de binnen- en de buitenruimte, zowel aan de straat- als aan de tuinzijde.

ARCHITECTArchitectuurbureau Vortex, ir. architect Paul Robinet

Glas en staal creëren hier speelse perspectieven met ultramoderne accenten. Daarnaast zijn er een aantal oude structurele elementen, zoals de originele draagbalken van de antieke schuur/melkerij.

Om budgettaire redenen bleef de basisstructuur bewaard, maar de architect moest alles uit de kast halen om aan alle wensen van de bouwheren te voldoen. Zij droomden van een grotere oppervlakte en een vlotte communicatie tussen de verschillende leefruimten.

De bouwheren wilden hun huis uitbreiden door de constructie die aan het centrale woongedeelte grensde, in het woongebeuren te betrekken. Op het gelijkvloers van die constructie werden een keuken en een salon ingericht.

Op de verdieping vonden een badkamer, een slaapkamer en een zolder onderdak. Ze wilden in essentie een open, lichte ruimte die een vlotte doorstroming en communicatie mogelijk maakte. Met tal van technische en architecturale kneepjes werd die uitdaging tot een goed einde gebracht.

Een kubus om de ruimte te organiserenHet geheel werd georganiseerd rond een zwevend, kubusvormig volume binnen de schuur. Die kubus herbergt een slaapkamer met twee niveaus (met het bed boven) en troont boven de keuken uit.

In de nieuwe inrichting speelt de kubus een centrale rol. Hij werd bekleed met panelen in mdf die, net als de kasten, oranje werden geschilderd.

De kubus lijkt als het ware te zweven in de ruimte. Het ontbreken van een steunpunt maakt hem visueel luchtig. Opvallend is het glazen gedeelte van de kubus, dat het licht doorlaat en een doorkijk naar het salon biedt.

“We hebben de kubus boven de keuken voorzien omdat die ruimte in feite minder hoogte onder plafond nodig heeft. Bovendien konden we op die manier de afzuigkap en een aantal inbouwspotjes integreren,” vertelt de architect.

De halve wenteltrap die steunt op een centrale metalen zuil, neemt in het hart van het huis maar weinig ruimte in. Dit hoogstandje blinkt uit door zijn luchtigheid en is het resultaat van de combinatie van fijne metalen profielen en glazen overlopen die toegang verlenen tot de verschillende vertrekken op de beide verdiepingen.

Rechts leidt de trap naar de toekomstige badkamer (waaraan momenteel nog wordt gewerkt), links naar de oranje kubus en de kantoorruimte. Een glazen passerelle leidt naar de volledig heringerichte slaapkamers, waarvoor onlangs ook een dressing op maat werd ingericht.

Ook de zolder is via het bordes te bereiken.

Stavie Deroc

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels