Oude stijldeuren: dé checklist

Oude stijldeuren: dé checklist

Binnendeuren, Interieur

Hoewel minimalistische deuren vandaag erg in de mode zijn, kopen steeds meer mensen oude stijldeuren. Hou rekening met onze checklist en kies de juiste deur.

Oude stijldeuren vind je bij handelaars in recuperatiemateriaal en antiekzaken, vaak tegen een heel interessante prijs. Deze deuren stralen persoonlijkheid en authenticiteit uit en passen zowel in klassieke als in eigentijdse interieurs. Ze geven je woning klasse een cachet. Helaas heeft hun beslag vaak de tand des tijds niet of nauwelijks doorstaan. Een aantal bedrijven heeft zich echter gespecialiseerd in perfecte kopieën van oude, succesvolle modellen. Zo is er  voor elk wat wils.

4 tips

Wie voor oude stijldeuren kiest, moet met een aantal zaken rekening houden:

1. Oude deuren hebben niet noodzakelijk dezelfde afmetingen als de deuren die vandaag op de markt zijn. Hier hou je het best al rekening mee bij het ontwerp of tijdens de werken. Het zijn de muren die zich in dit geval zullen aanpassen aan de deur, en niet omgekeerd.

© PG

2. Oude deuren van dezelfde reeks kunnen soms (licht of meer uitgesproken) van elkaar verschillen. Ook dat is een punt dat aandacht verdient. Enkele centimeters meer of minder maken een heel verschil. Elke deur vergt een persoonlijke aanpak.

3. Meestal worden de deuren geleverd zonder omlijsting. Je zal enerzijds moeten zoeken naar oude balken. Anderzijds moet je ook een vakman vinden die een passend kozijn kan maken. Dat kan wat geld kosten. Het is immers ambachtelijk werk.

4. De prijs van deze deuren hangt af van de ouderdom en de stijl, de staat van de deur – ruw of afgebeten – en de houtsoort. Eiken deuren zijn het duurst, maar ook grenen en pitch pine liggen goed in de markt. Reken vanaf 50 euro voor gewone, onbehandelde deuren, tot 200 euro – en meer – voor deuren uit het begin van vorige eeuw.

Het juiste beslag vinden

Het deurbeslag dat is alles wat rond een deur hangt. Dat gaat van sloten tot scharnieren of klinken. Bij oude deuren is het beslag vaak verdwenen of in erbarmelijke staat. Gelukkig zijn er gespecialiseerde bedrijven die perfecte kopieën van modellen uit die tijd leveren. “Daarvoor werken wij met zandmallen, waardoor het beslag een authentiek karakter krijgt”, vertelt Hélène Willems van Dauby. “Achteraf wordt elk exemplaar met de hand geschuurd en gepatineerd.”

© Dauby

Om dat nieuwe “oude” beslag wordt brons, ijzer, gietijzer, britannium, wit brons… gebruikt. De nieuwe variant is meestal iets groter dan het originele beslag. Vroeger waren de klinken veel kleiner, waar het handvat kort was en de klink niet goed in de hand lag.

Ben je echt op zoek naar het origineel, dan kan je nog steeds terecht bij gespecialiseerde handelaars in recuperatie bouwmaterialen, zowel voor het beslag als voor de authentieke deuren. Een overzicht vind je op www.opalis.be.

Tekst Jos Segaert

Beeld © Deknock

 

 

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels