Ouders lenen mee voor huis van kind

Ouders lenen mee voor huis van kind

Immo, Nieuws

Ouders moeten steeds vaker voor 10 procent eigenaar worden van de woning die hun kind op het oog heeft, anders krijgt het geen hypothecaire lening van de bank.

Als kinderen nog aan het begin van hun carrière staan, nog niet voldoende verdienen of geen stabiele baan hebben, nemen de banken steeds minder vrede met een gewone borgstelling door de ouders. Zij moeten voor minstens 10 procent mede-eigenaar worden van de woning en voor hetzelfde percentage ook de lening onderschrijven. Dat zegt John Romain van de adviesketen Immotheker.

De wetgeving werd in 2010 verstrengd, bevestigt Belfius-woordvoerster Moniek Delvou, waardoor een borg slechts geldig is als de betrokkene er zelf economisch belang bij heeft dat de aflossing vlekkeloos verloopt. Het argument dat je je kind steunt omdat je er de vader of moeder van bent, volstaat dus niet meer.

Fiscaal voordeel

De banken beperken de inbreng van de ouders tot 10 procent omdat zo het fiscale voordeel van de lening voor de kinderen zo veel mogelijk intact blijft. Ondanks dat relatief beperkte percentage zijn de ouders wel volledig mee verantwoordelijk als het misloopt met de lening. “In de praktijk belandt het risico van de woonlening integraal bij de ouders”, aldus De Standaard. (Belga/AVE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels