Overbruggingskrediet als vangnet bij cashtekort

Overbruggingskrediet als vangnet bij cashtekort

Recht en financiën

U heeft een eigen woning, maar u kijkt uit naar iets nieuws. Hoe kunt u die aankoop of nieuwbouw financieren als uw huidige woonst nog niet verkocht is? Heel eenvoudig: met een overbruggingskrediet!

Een nieuwbouw is een werk van lange adem, en tijdens die periode ontvangt u om de haverklap facturen die u ook snel dient te betalen. In de meeste gevallen zorgt een hypothecair krediet ervoor dat u voldoende middelen ter beschikking heeft. Maar wat als u reeds een woning in eigendom heeft, en u het geld uit de verkoop hiervan nodig heeft om uw nieuwbouw te financieren? In dat geval zit u mogelijk met een (tijdelijk) probleem.

Want dat geld heeft u wellicht nog niet in handen als u de facturen voor uw nieuwbouw in de bus krijgt. Plant u geen nieuwbouw, maar wel de aankoop van een bestaand huis of appartement? In dat geval moet u meteen een voorschot op tafel leggen. Als u echter nog geen koper gevonden heeft voor uw huidige woning, dan zit u eveneens met een tijdelijk cashtekort.

Tijdelijke overbrugging

Gelukkig kunt u bij uw bank een overbruggingskrediet (ook wel brugkrediet of bruglening) aanvragen. Hiermee kunt u de kosten van uw nieuwbouw of aankoop dragen, in afwachting tot uw geld vrijkomt bij de verkoop van uw huidige eigendom. Op zo’n overbruggingskrediet betaalt u tijdens de overgangsperiode alleen de interesten op de opgenomen som.

Pas wanneer uw woning verkocht is, moet u het geleende bedrag terugbetalen. Bij sommige banken mag u bij een beperkte looptijd ook alles in één keer – dus zowel kapitaal als interesten – betalen op het einde van de rit. Een overbruggingskrediet biedt u dus heel wat comfort, want u hoeft zich geen zorgen te maken over een tijdelijk geldgebrek. En zelfs al heeft u nog wel wat reserve – u heeft bijvoorbeeld belegd in aandelen -, dan hoeft u die niet aan een mogelijk lage koers te verkopen om de periode te overbruggen.

De looptijd van een overbruggingskrediet varieert van bank tot bank. Bij BNP Paribas Fortis en KBC is die maximum een jaar, maar bij Dexia en ING mag de overbrugging tot twee jaar bedragen. In de praktijk blijkt de gemiddelde looptijd van een bruglening doorgaans slechts enkele maanden te bedragen. Maar in een afnemende vastgoedmarkt – waarin u misschien langer zal moet wachten op een geschikte koper voor uw huidige woning – kan die looptijd wat uitlopen. Een slimme bankier zal uw krediet overigens zo laat mogelijk aanvragen en zo snel mogelijk weer afsluiten. Op die manier worden de rentelasten tot een minimum beperkt.

Bedragen en tarieven

Goed om weten is dat het te lenen bedrag verschilt van bank tot bank. Bij BNP Paribas Fortis moet dat bedrag bijvoorbeeld minimum 12 500 euro zijn, terwijl het bij Dexia al kan vanaf 7 500 euro. Indien u een woning koopt, neemt u dat bedrag op in één enkele keer.

Als u bouwt, dan gebeurt het in meerdere schijven. De rentevoet is sowieso lager dan die bij een kaskrediet (waarbij uw gewoon onder nul gaat op uw zichtrekening), maar is hoger da n bij een traditionele hypothecaire lening. Positief is wel dat het tarief gedurende de volledige looptijd vast blijft. Geen verrassingen dus!

Bij onze zoektocht naar een voordelig overbruggingskrediet klopten wij aan bij diverse financiële instellingen. Daaruit bleek dat de tarieven onderling nogal verschillen. De afgesproken interest is dan wel vast, maar een bank als Dexia hanteert verschillende tarieven naargelang het ontleende bedrag. Bij kleine bedragen kan de rentevoet oplopen tot meer dan tien procent op jaarbasis. Het loont dus de moeite om de voorwaarden van meerdere banken op te vragen en te vergelijken.

Toch is het zo dat een brugkrediet vaak afgesloten wordt bij de bank waar men al een woonkrediet heeft lopen. En als u een goede relatie heeft met uw bankier, dan kunt u wellicht een extra voordelige rentevoet bekomen.

Niet vergeten!

Informeer ook steeds naar de terugbetalingsmodaliteiten. Want zoals reeds vermeld dienen de interesten bij sommige banken pas terugbetaald te worden op het einde van de rit. Check overigens ook de dossierkosten: die kunnen soms oplopen tot 200 euro. Weet dat banken geen caritatieve instellingen zijn en dus geen risico’s nemen.

Is uw eigendom al verkocht maar wacht u nog op uw centen, dan stelt er zich doorgaans geen enkel probleem. Bent u echter van plan om te verkopen, maar u heeft nog geen concrete stappen daartoe ondernomen? Of vindt u momenteel geen koper die bereid is om uw vraagprijs te betalen? Dan is de kans groot dat de bank een beroep zal doen op een notaris of op een schatter. Met hogere kosten tot gevolg…

Tekst Roel Van Espen

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels