Overheidssteun voor zonnepanelen daalt vanaf vandaag

Immo, Nieuws

1 augustus is D-day voor de groenestroomsubsidies, maar wat verandert er eigenlijk concreet?

Vanaf vandaag daalt de overheidssteun voor zonnepanelen, een beslissing die in de sector veel kwaad bloed heeft gezet. Vandaag is dus D-day voor de groenestroomsubsidies, maar wat verandert er eigenlijk concreet?
Eigenaars van fotovoltaïsche zonnepanelen ontvangen nog steeds een groenestroomcertificaat per 1000 kilowattuur opgewekte groene energie. Vanaf augustus is dat certificaat echter slechts 90 euro waard. Bovendien kan u slechts gedurende 10 jaar rekenen op deze maatregel.

Toch vindt de sector het installeren van zonnepanelen nog steeds een slimme investering omdat ze zichzelf meer en meer terugbetalen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald, terwijl hun productiviteit alsmaar stijgt.

Bovendien stijgen de elektriciteitsprijzen alsmaar meer. Elke kilowatt die u zelf produceert met zonnepanelen hoeft niet meer te betalen op de energiefactuur. In die zin is de zon dus de goedkoopste energieleverancier van Vlaanderen en dus nog steeds interessant om in te investeren, klinkt het bij de sector, die toch vreest voor een terugval.

Voor wie vòòr 1 augustus 2012 zijn zonnepanelen plaatste verandert er trouwens niets. Zij kunnen gewoon nog rekenen op de oude steunmaatregelen, al zal ook hen een bijdrage worden aangerekend voor de hoog oplopende kosten van het distributienet. Die bijdrage moet nog goedgekeurd worden door de federale energiewaakhond Creg. (KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels