Bekijk de galerij Pakhuis krijgt complete make-over

Pakhuis krijgt complete make-over

Nieuwbouw halfopen, Reportages

Verscholen achter een huizenblok, liggen twee bescheiden hedendaagse woningen. Het bakstenen pakhuis, dat er enkele maanden geleden nog stond, onderging een complete gedaanteverandering.

Het begon allemaal tien jaar geleden. Architect Inès Camacho vond een klein lapje grond op een steenworp afstand van de charmante tuinwijk Terdelt in Schaarbeek. Het terrein zat geklemd tussen een halfopen bebouwing aan de ene kant en een oprit aan de andere kant. Aan de achterkant lag er een pakhuis.

Inès Camacho bouwde eerst haar eigen huis langs de straatkant. Ze woonde zelf op de bovenste verdieping: “Ik keek uit op het pakhuis. Zo rijpte geleidelijk het idee om er een woning van te maken. Toen het te koop kwam, heb ik het dan ook gekocht.”

Bijna identieke volumes

Het pakhuis is 26 meter lang en 6 meter breed. Voldoende ruimte om een tweewoonst op te bouwen. “Ik wou twee energiezuinige woningen ontwerpen voor niet al te veel geld”, zegt Inès Camacho. “Door te kiezen voor twee compacte, bijna identieke volumes, drukten we de kosten.” Het eerste huis, met twee slaapkamers, heeft een bewoonbare oppervlakte van 90 m2. Bij het tweede huis, aan de tuinzijde, is dat 110 m2: groot genoeg voor drie slaapkamers. De architect ging uiteindelijk in deze woning wonen.

Gestructureerde verbouwing

Op het eerste gezicht ziet het lange, wit bepleisterde gebouw er fonkelnieuw uit. Toch is en blijft het een verbouwing. Met foto’s toont de architecte hoe ze de structuur aanpaste. Ze structureerde de werken om het de bouwbedrijven gemakkelijk te maken. “Op het gebouw lag een stalen containerdak. De truc was om dat dak zo lang mogelijk te behouden, zodat de bouwvakkers beschut konden werken. We voerden een groot deel van de ruwbouwwerken uit voordat het oude platte dak werd gedemonteerd. Door sleuven in de plaat te maken, konden we de technische leidingen binnentrekken alvorens de vloer van binnenuit te isoleren. De nieuwe binnen- en buitenmuren, inclusief die van de bovenste volumes, zijn in snelbouwbakstenen opgetrokken. De metalen platen op het dak werden vervangen door een houten structuur.”

Architect Inès Camacho
Tekst Marie Delooz
Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het meinummer van Ik ga Bouwen (nr. 420)

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels