Parket en vloerverwarming gaan samen

Parket en vloerverwarming gaan samen

Vloeren en plinten

Het is zeer goed mogelijk om vloerverwarming onder een houten vloer te plaatsen. Er zijn wel een aantal regels die je goed in acht moet nemen.

Je kiest best voor een ‘droog’ warmwatersysteem of voor elektrische vloerverwarming. Er bestaan twee systemen van vloerverwarming: elektrische systemen en systemen die werken op warm water. Deze laatste lopen via de centrale verwarmingsinstallatie. Ze zijn weer te onderscheiden in een ‘nat’ en een ‘droog’ systeem.

Het verschil tussen beide categorieën, zit in de manier waarop de waterleidingen in de afwerkvloer gelegd worden. Bij het ‘natte’ systeem liggen de warmwaterleidingen in een grote ‘isolerende’ cementmassa, waardoor het een tragere opwarm- en afkoeltijd heeft. Bijgevolg zal het energieverbruik bij dit systeem ook hoger liggen.

Het ‘droge’ systeem daarentegen is een modulair systeem. Het bestaat dus uit een sterk isolerende ondervloer, gegalvaniseerde metalen of aluminium goten waarin de verwarmingsbuizen liggen en dunne afdeklagen. De goede warmtegeleiding van de metalen goten en de afdeklaag geeft een snelle warmteafgifte.

Elektrische systemen hebben altijd dunne verwarmingsdraden of foliematten. Ze kunnen vrijwel direct onder de vloer gelegd worden. Doorgaans is een elektrische verwarmingsinstallatie duurder dan een installatie op gas. Bij een doordacht gebruik van elektrische vloerverwarming (zoals op accumulatie, opladen ’s nachts) is het energieverbruik van dezelfde orde. In vele gevallen wordt deze vooral ingezet als bijverwarming, meestal in combinatie met radiatoren.

Houtsoort

Als je voor parket op vloerverwarming kiest, kies dan voor een stabiele houtsoort: ‘hout leeft’. Deze krimpt bij een lage relatieve luchtvochtigheid en zet uit bij een hoge luchtvochtigheid.

Niet alle houtsoorten zijn even gevoelig voor verschillen in luchtvochtigheid. ‘Nerveuze’ houtsoorten zoals beuken of essen gebruik je beter niet. Eik, merbau, afzelia, wengé, teak zijn prima op vloerverwarming.

Meerlagige houten vloeren zijn nog beter te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Krimpen en kromtrekken of scheurvorming zal bij deze vloeren nog minder voorkomen. Dat wordt ook bevestigd door de parketspecialist.

Zelf geven zij bij gebruik van vloerverwarming de voorkeur aan een traditionele parket met een dikte van 9mm en een onderparket van 8mm. Een ander belangrijk element is de breedte van de planken, deze mag maximaal 15 cm bedragen.

Enkele tips

  • Warmteweerstand is de mate waarin het hout de warmte doorlaat. Hoe dunner de vloer, hoe beter de warmte wordt doorgegeven. Vraag dus aan je parketspecialist altijd naar de warmteweerstand van de door jou gekozen vloer.
  • Laat de houten vloer vast verlijmen op de ondervloer. Het ‘zwevend’ leggen van parket betekent dat er een tussenlaag van lucht isolerend kan werken en dus een invloed zal hebben op de warmtedoorlating.
  • Laat de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk variëren. Met de nieuwe hoogrendementsketels van vandaag kan je warmtepieken vermijden.
  • Pas geen nachtverlaging toe. Vloerverwarmingssystemen zijn erop gericht om constante temperaturen te leveren. Schommelingen van koud naar warm zullen eerder nodeloos extra energieverbruik teweegbrengen.
  • Doorgaans wordt de stelregel gehanteerd dat de temperatuur van het aangevoerde water niet boven de 45 graden mag uitkomen. Hierover is echter veel discussie: volgens de doorsnee loodgieter mag de temperatuur maximaal 50 graden zijn, maar in een artikel van Belgian Woodforum wordt de grens op 55 graden gelegd.
  • Men refereert naar een test waarbij de temperatuur opliep tot 70 graden en er na tien dagen nog steeds geen schade kon worden vastgesteld. Daarnaast mag de oppervlaktetemperatuur niet boven de 28 graden uitkomen. Overleg hierover goed met de parketspecialisten. Indien hier fouten worden gemaakt, vervalt de garantie op je vloer.

Opmerkingen

  • Let op een goede relatieve luchtvochtigheid in de woning
  • Leg geen karpetten of tapijten op de houten vloer
  • Meubelen op pootjes laten de warmte goed circuleren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels