Bekijk de galerij

Passief wonen, aangenaam wonen

Nieuwbouw open

De eigenaars woonden voorheen in een pand waarin het energieverbruik hoog opliep. Nu wilden ze besparen.

KRACHTLIJNEN 1. De perfecte integratie van deze ecologische woning in het idyllische kader van deze Ardense omgeving. 2. Het avant-gardistische karakter van de woning op het vlak van isolatie (waardoor het het label ‘passiefhuis’ mag dragen). Technieken die zich in de toekomst op grote schaal zouden kunnen ontwikkelen. 3. Een doordacht gebruik van ruimte en licht, in functie van de ligging en het uitzicht. 4. Het samengaan van een moderne uitstraling, natuurlijke materialen en ecologische opties. 5. De intelligente inrichting van het huis, perfect afgestemd op de behoeften van een gezin met vier kinderen.

ARCHITECTMarc Steffens (voor het bureau Architects Team)

De woning is perfect gelegen, in een oase van groen van 48,5 are groot, met op de achtergrond het adembenemende Ardense landschap, en op een steenworp van een stadskern. Qua architectuur kan je deze woning omschrijven als een combinatie van drie, uitgesproken moderne volumes boven elkaar, waarbij de bekleding in cederhout de esthetische buitengevel voltooit.

Om zowel in de zomer als tijdens de winter de temperatuur optimaal te houden, is een degelijke ventilatie noodzakelijk. Het huis beschikt over een ventilatiesysteem met dubbele flux en warmterecuperatie. De buitenlucht wordt aangezogen via een Canadese put in de tuin, die in de winter de temperatuur met enkele graden doet stijgen en in de zomer lichtjes doet dalen.

Voor extra warmte zorgt, volledig los van de ventilatie, momenteel een houtkachel. Voor de productie van warm water werden vacuümbuiscollectoren geïnstalleerd (techniek vergelijkbaar met zonnepanelen, maar bedoeld voor platte daken). Een boiler van 500 liter volstaat voor het zeskoppige gezin. Indien nodig zorgt een elektrische installatie voor extra warm water.

Drie volumesAan de buitenzijde bestaat het huis uit drie, op elkaar gestapelde, horizontale volumes met elk een eigen functie: onderaan de kelders, in het midden de zitkamer en de keuken en bovenaan de slaapkamers. De kelders zijn aan de noordzijde in het hellende terrein ingegraven maar bevinden zich aan zuidelijke zijde bovengronds.

Ook de gevelbekleding varieert in functie van het volume. Zo werden de kelders afgewerkt in breuksteen, het gelijkvloers met sierpleister en de slaapkamers met een houten bekleding die boven de bepleistering werd aangebracht. Een vierde, rechthoekige box aan de noordzijde vervolledigt het geheel en herbergt het bureau en de badkamer.

Architectuur aangepastRekening houdend met de eigenheden van een passiefhuis heeft Marc Steffens enkele architecturale elementen geïntroduceerd. Zo is de trap volledig open naar het centrale vertrek toe. Dit zou in een traditioneel pand onmogelijk zijn omdat er anders teveel warmte verloren zou gaan. “Hier is dat niet het geval,” weet de architect. “In een passiefhuis is de temperatuur perfect homogeen, omdat er nergens koudebruggen en dus tocht is.”

De leefruimte wordt gedomineerd door grote raampartijen. Aangezien het bovenliggende volume met de slaapkamers lichtjes uitsteekt, wordt het gelijkvloers toch nog beschut. Ook de inrichting is een van de aandachtspunten in een passiefhuis. Alle leefruimtes (salon, eetkamer, slaapkamers, …) zijn op het zuiden gericht om zoveel mogelijk van de zon te kunnen genieten. Aan de noordzijde daarentegen werden heel wat wandkasten geïnstalleerd, die een bijkomende thermische bescherming bieden.

Stavie Deroc

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels