Bekijk de galerij

Passiefhuizen duurder? Nee, hoor!

Bouwmethodes, Energie

De ontwerpers van deze duurzame en ecologisch gebouwde wijk wilden bewijzen dat evolutieve passiefhuizen niet duurder hoeven te zijn dan traditionele woningen. Een demonstratie in Pic-au-Vent in Doornik.

Ontwerp en realisatie

36°8 sprl – Quentin Wilbaux en Eric Marchal

Ten zuidwesten van Doornik, op anderhalve kilometer van het stadscentrum, werd dit proefproject opgestart vanuit het onderzoek van Quentin Wilbaux en Eric Marchal. De twee sleutelen al jaren aan een prototype van een woning die voldoet aan de leefbehoeften van vandaag en morgen: een duurzaam en kwalitatief huis tegen een betaalbare prijs.

Het was een hele uitdaging om een woning uit te tekenen die morgen, over vijftig en zelfs over honderd jaar nog bij de tijd zou zijn. “Duurzaamheid is natuurlijk ook een kwestie van een lange levensduur”, zegt Eric Marchal.

Bouwen voor de meerderheid

Uiteraard zijn ecologische overwegingen voor het project niet onbelangrijk. Maar de economische aspecten waren essentieel. “Klassieke bouwprojecten voor vrijstaande woningen blijven een droom die voor amper 20 procent van de bevolking haalbaar is. Dat is ruim onvoldoende. Precies daarom wilden we een type woning ontwerpen dat de meerderheid van de mensen kan bekoren en inspeelt op de bekommernissen rond ecologie en duurzaamheid.”

Om de bouwkosten te drukken zonder op de kwaliteit te beknibbelen, moest er op grotere schaal kunnen worden gewerkt. Toch benadrukken de ontwerpers het volledig onafhankelijke karakter van hun project. “Toen we het terrein kochten, waren we van plan verscheidene prototypes uit te werken. We wilden zelf kunnen beslissen wat we deden en welke keuzes we maakten. We hebben het project dan ook helemaal zelf gefinancierd.”

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 350 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels