Passiefwoning in hout of beton?

Nieuws

Met het eerste passieve huis uit gestort beton, kan Team Construct de concurrentie aangaan met de houten variant van de passieve woning. Een woordje uitleg over deze thematiek.

Een eerste voordeel van het betonnen huis met passiefcertificaat is dat het een grote warmtecapaciteit bezit. Daarbij komt nog een thermische inertie die tien keer groter is dan die van een huis met een houten geraamte.

Bovendien heeft beton een uitstekende geluidsisolatie, die op zichzelf volstaat dankzij zijn hoge dichtheid, in tegenstelling tot hout, waarvoor een individuele oplossing bedacht moet worden.

Gewaardeerde robuustheid

Beton heeft een ongeëvenaarde robuustheid, een troef die toelaat om structuren met uiteenlopende vormen en dikten te creëren die de woning niet alleen veiligheid, maar ook een uniek esthetisch uitzicht zullen verschaffen.

Een betonnen huis biedt immers een betere brandweerstand dan een houten huis. Gestort beton is ook beter bestand tegen vocht, en dit zonder enige behandeling zodat de bewoners in een gezonder huis wonen.

Van eigen bodem

In tegenstelling tot de heersende opvatting, verslinden de materialen die nodig zijn voor de bouw van huizen in gestort beton zeer weinig energie, vooral indien de benodigde hoeveelheid energie, van de winning van de grondstoffen tot het storten van het beton, gespreid wordt over de levensduur van het gebouw.

De productie gebeurt immers lokaal, aangezien de noodzakelijke materialen, zoals kalk, zand, water, grind of klei gemakkelijk te vinden zijn in België. Het gebruik van natuurlijke materialen maakt deze betonconstructies 100% recycleerbaar, zodat ze kunnen wedijveren met houtbouw. Stof om eens over na te denken. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels