Perfect isolerende ramen en deuren

Perfect isolerende ramen en deuren

Ramen, deuren en poorten

Ramen en deuren zijn niet meer de zwakke schakels in de bouwschil die ze vroeger waren. Fabrikanten doen er alles aan om de profielen steeds beter te isoleren en ook de isolatiewaarde van beglazing is de afgelopen jaren gestegen. Daardoor heb je vandaag ramen en deuren in de meest uiteenlopende isolatieniveaus, van heel basic tot BEN- of passiefhuisniveau. En dat in zowel pvc, hout als aluminium.

Het isolatieniveau van een raam of deur wordt uitgedrukt met de U-waarde, die aangeeft hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat langs een constructiedeel bij een temperatuurverschil van 1 °C tussen binnen- en buitenomgeving. Hoe lager de U-waarde, hoe beter een bepaald constructiedeel (zoals een raam of deur) isoleert.

Om het wat complexer te maken: de totale U-waarde van een raam of deur is het resultaat van de U-waarden van de verschillende onderdelen. Een raam bestaat uit een kader met een Uf-waarde (frame) en beglazing met een Ug-waarde (glass). De Uf- en Ug-waarden vormen samen de Uw-waarde (window) die aangeeft hoe goed het volledige raam isoleert.

De Uf-waarde is op haar beurt ook het resultaat van twee gecombineerde isolatiewaarden: enerzijds de U-waarde van het kader, anderzijds die van de opengaande raamvleugel. Theoretisch gezien isoleert een vast raam daarom beter dan een opengaand raam.

Ben je op zoek naar nieuwe ramen? Je vindt maar liefst 40 pagina’s inspiratie in de Belisol brochure op de achterzijde van het magazine Ik ga Bouwen & Renoveren 394, dat momenteel in de krantenwinkel ligt.

Lees meer over isolerende ramen in het magazine Ik ga Bouwen & Renoveren die op donderdag 27 oktober verschijnt.

Tom Mondelaers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels