Plafond onderhouden doe je zo: enkele tips

Plafond onderhouden doe je zo: enkele tips

Muurbekledingen

Of het nu in de keuken, de woonkamer of de badkamer is, uw plafond kan er na een tijdje een beetje grauw uitzien. Wij verzamelden enkele onderhoudstips.

Het is grotendeels afhankelijk van het doel van de ruimte of u het plafond meerdere malen per jaar of slechts om de zoveel jaren moet onderhouden. Het plafond in de keuken kan na een tijdje erg vettig en vuil worden, terwijl het plafond in uw woonkamer pas na enkele jaren een grauwe schijn krijgt.

Het plafond een likje verf geven is een mogelijkheid, maar dat zou pas in laatste instantie de oplossing mogen zijn. Er zijn heel wat andere, minder ingrijpende tips om uw plafond een frisse touch te geven.

Handige tips

Het is eerst en vooral belangrijk om na te gaan uit welke materie uw plafond bestaat. Niet elk middeltje is aangewezen voor gebruik op kunststof, hout, behang of andere ondergronden. Wie enkel de grijze schijn op het plafond wil verwijderen, kan zijn toevlucht zoeken in een goed zeepsopje, of water gemengd met schoonmaakazijn of water met een scheutje bleekwater. Als u ervoor kiest om sterk geurende producten te gebruiken, vergeet dan niet de ramen te openen zodat u niet bedwelmd raakt.

Het plafond is niet meteen de meest handige plek om schoon te maken. Wie een grote oppervlakte te lijf wil gaan, zal niet zomaar met een trapladdertje en een sponsje te werk gaan. Een goed idee is om de schoonmaakmiddelen waarmee u de vloer aanpakt uit de kast te halen, de lange stok van uw dweil komt zo goed van pas.

Keuken en badkamer

Het keukenplafond is echter een andere zaak. Hier zul je wel wat harder moeten schrobben. Tenzij het plafond in uw keuken al jaren geen schoonmaakmiddelen heeft gezien, kunt u ook aan de slag met een ontvettend zeepsopje of schoonmaakazijn. Daarom is het aan te raden om zo’n drie keer per jaar even het keukenplafond onder handen te nemen.

Dit geldt ook voor de badkamer. Dit is de meest vochtige ruimte van uw woning. Zorg daarom voor een goede circulatie, zodat het vocht zich niet aan de wanden en het plafond hecht en u te maken krijgt met schimmel. Een waterafstotende laag verf kan ook al wonderen doen. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels