Plafondafwerking: niet te onderschatten

Plafondafwerking: niet te onderschatten

Muurbekledingen

Het plafond begrenst de ruimtes van de woning in de hoogte. De manier waarop je deze vlakken aanpakt, bepaalt voor een groot deel de ruimtebeleving. Een hoog plafond of een licht plafond geven een sterker gevoel van ruimte en openheid dan een laag of donker plafond. De keuze van de plafondhoogte, de afwerking, de kleur... onderschat je dus best niet.

Bij een verbouwing zit je voor de plafondhoogte doorgaans vast aan de bestaande situatie. De plafondhoogte durft hier al eens hoog zijn, wat mogelijkheden biedt naar verlaagde plafonds. Bij een nieuwbouwwoning bepaal je tijdens het concept de plafondhoogte. Doorgaans wordt hier een standaardhoogte van ± 2,40 meter gehanteerd. Durf echter van dit standaardpad afstappen. Een vide is een optie op dit vlak, maar je kan bijvoorbeeld ook het plafond van de leefruimtes hoger nemen dan elders in de woning. Je creëert zo niet alleen een sterker ruimtegevoel, maar benadrukt ook de functie van de ruimtes. En we mogen ook niet vergeten dat de nieuwe generaties een kopje groter zijn.

Verlagen of niet?

De afwerkingsmogelijkheden van het plafond zijn legio. In een strakke architectuur of in loften kunnen zichtbare welfsels een zekere charme hebben.

Het merendeel van de plafonds wordt echter gepleisterd. De witte gipslaag kan door de stukadoor worden aangebracht wanneer hij de wanden bepleisterd en kan achteraf nog in een gewenste kleur worden afgewerkt. Lekker handig dus.

Wie niet voor zichtbare welfsels of een pleisterlaag kiest, rest een verlaagd plafond als oplossing. Dit plafond kan op een draagstructuur onmiddellijk tegen de welfsels worden aangebracht of de structuur kan ook een stuk lager worden opgehangen. Zo’n verlaagd plafond biedt tal van voordelen. Je creëert ruimte om elektrische, sanitaire of ventilatieleidingen of de afvoer van de dampkap weg te werken. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest om het verlaagd plafond af te werken, blijven deze leidingen achteraf ook nog relatief eenvoudig toegankelijk voor inspectie of aanpassingen. Een andere optie is in een inspectieluik te voorzien.

Een verlaagd plafond laat verder toe met reliëf te werken. Zo kan je bepaalde plaatsen accentueren door het plafond lager of hoger te laten komen: in de keuken kan dit bijvoorbeeld de plaats zijn waar de tafel staat, in de woonkamer de zithoek. Deze zones kunnen nog extra benadrukt worden door het gebruik van een andere verlichting.

Je kan ook verschillende afwerkingsmaterialen combineren om bepaalde zones te accentueren of een bepaald cachet in het plafond te creëren. Wanneer je een verlaagd plafond gebruikt, kan je ervoor opteren de gordijnkasten in de plafondzone in te werken. Zo blijven ze uit het gezicht en krijg je een strakke look voor het plafond. Een bijkomend voordeel van een verlaagd plafond is dat het ook een akoestisch isolerend effect kan hebben. Dit veronderstelt wel dat je de juiste materialen gebruikt en de ruimte tussen het bestaande en verlaagde plafond opvult met een soepele isolatie.

Een verlaagd plafond wordt aan een draagstructuur bevestigd. Deze kan uit hout of uit metaal bestaan. Wanneer je tijdens de ruwbouwwerken al weet dat je met een verlaagd plafond zal werken, kan je tijdens het plaatsen van de welfsels houtsen balkjes tussen de verschillende welfsels plaatsen. Het is immers eenvoudiger om de draagstructuur aan de houten balkjes te bevestigen dan ze in het beton van de welfsels te moeten boren.

Tekst Tim Vanhove

Ik ga Bouwen & Renoveren

Extra: Een gespannen plafond

Een apart systeem voor verlaagde plafonds is het spanplafond. Dit is niet meer of minder dan een vinyldoek dat wordt opgespannen tussen profielen die aan de muren zijn bevestigd. Dit doek heeft een glad uiterlijk, is scheur-, krimp- en vlekvrij. Het kan in verschillende kleuren worden gerealiseerd en dit in een glans, hoogglans, matte of daimafwerking.

In het doek worden openingen gemaakt voor de verlichting. Aanpassingen op dat vlak zijn dus niet meer mogelijk, tenzij je je een nieuw doek aanschaft.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels