Plannen voor hoogste residentiële wolkenkrabber van Europa roepen controverse op

Plannen voor hoogste residentiële wolkenkrabber van Europa roepen controverse op

Reportages

De plannen voor de hoogste residentiële wolkenkrabber van Europa, die in Londen zal komen te staan en maar liefst 800 miljoen pond zal kosten, zijn klaar. Maar het project is niet vrij van controverse: critici vrezen dat het sociale segregatie zal veroorzaken.

De laatste gesprekken tussen Greenland Group, de grootste projectontwikkelaar van Shangai, en de Britten komen in een eindstadium, maar toch duikt er nu controverse op. De reden: zogenaamde ‘poor doors’, aparte ingangen voor bewoners van enkele sociale huurappartementen in de toren. De superrijken kunnen hun penthouse met een kostprijs van 3 miljoen pond bovenaan het gebouw dan weer bereiken met een privélift. Tegenstanders stellen dat dit de sociale ongelijkheid in de Britse hoofdstad aantoont.

Afzonderlijke leefwerelden

De ‘Spire’, zoals het gebouw zal heten, zal 235m hoog zijn en op de Docklands komen te staan. Het ontwerp belooft allerlei luxueuze faciliteiten, zoals een club op de 35e verdieping en een zwembad met adembenemend uitzicht. Tenminste: als je ervoor betaalt, want enkel de eigenaars van de luxesuites, die vanaf 595.000 pond onder de hamer gaan, zullen er gebruik van kunnen maken.

 

De bewoners van de 96 lager gelegen en vriendelijker geprijsde huurappartementen zullen wel terecht kunnen op de derde verdieping, waar ze een crèche, ontmoetingsruimtes en een speelkamer vinden.

De Chinese Greenland Group en zijn Britse directeur zijn echter verheugd over de Spire en zien in het project vooral een kans om het vertrouwen van een door de Brexit geteisterde natie op te krikken. “Greenland Group heeft er alle vertrouwen in dat de Londense economie en huizenmarkt sterk zal blijven.”

De toren zou afgewerkt moeten zijn in 2020. (EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels