Plasma of LCD: welk systeem is het beste?

Plasma of LCD: welk systeem is het beste?

Audio en video

Bij de grote TV-schermen heb je nu de keuze tussen een plasmascherm of een lcd-scherm (Liquid Crystal Display).

Plasmaschermen zijn te krijgen met afmetingen die gaan tot 103″ (” = inch = 2,54 cm). Lcd-schermen zijn (voorlopig?) heel wat beperkter qua afmetingen.

Wat beeldkwaliteit betreft is het plasmascherm de winnaar zoals blijkt uit een Europees onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Panasonic, Pioneer en Hitachi. (allemaal fabrikanten van plasmaschermen). In dit onderzoek konden privépersonen de twee types van schermen vergelijken.

Voor kleinere schermen (tot 37″) zouden de verschillen eerder beperkt zijn en zal de lagere prijs de keuze eerder sturen naar de lcd-schermen, maar bij grotere afmetingen is de hogere beeldkwaliteit van de plasmaschermen duidelijk.

Beide types hebben een lange levensduur, maar lcd-schermen zijn wel aanraakgevoeliger en dus delicater in het gebruik (opgelet met jonge kinderen!).

Plasmaschermen hebben ingebouwde ventilatoren om de opgewerkte warmte af te voeren: bij het verouderen hebben die de neiging om iets meer lawaai te maken. (Denk maar aan de ventilator van je PC die bij veroudering duidelijker hoorbaar wordt).

De keuze is dus niet altijd makkelijk en misschien zal de portefeuille de balans moeten doen doorslaan.
Meer info over de studie: www.plasma-lcd-feiten.be.

Ik ga Bouwen & Renoveren

Links

www.plasma-lcd-feiten.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels