Bekijk de galerij Plateaus: een psychologische ruimtebeleving

Plateaus: een psychologische ruimtebeleving

Nieuwbouw gesloten

In Brussel bezochten we een markante woning, getekend en gevormd vanuit de plek en het leven.

KRACHTLIJNEN

  1. De unieke ligging op een hoekperceel aan het Jubelpark.
  2. Het zenitale licht dat het hele huis doorspoelt.
  3. De kamerhoge vensterpartijen.
  4. Het overschrijden van de gevellijn.
  5. De wisselende plafondhoogtes.
  6. De brede geveloppervlakte.
  7. Het riante dakterras van 55 m².
  8. De verticale en horizontale woonflow of de interactie tussen de verschillende plateaus.

ARCHITECT

Hans Vereycken

In de kern van de woning ligt het orgelpunt waar het leven zich voltrekt en wordt doorgegeven. Hier bevinden zich keuken en zithoek, opgefleurd met grote raamvlakken gevat in een frame van aluminium. Ze kijken als ogen uit op de stedelijke omgeving van de hoofdstad. Aan de achterkant van het huis is er een doorkijk naar wat groen en botst het oog zelfs op een kale muur.

Spannende mix van conventie en inventie

De woning heeft twee circulatieruimtes en die openheid tussen de verschillende bouwlagen is goed geslaagd en maakt de woning interessant en boeiend. Architectuur gaat verder dan het in elkaar steken van mooie vormpjes en ruimtes. Het beeld van de woning is niet in één oogopslag te consumeren. Het concept is puur architectuur: een spannende mix van conventie en inventie en met een te ontdekken verborgen inhoud.

Binnen werd de woonlogica met architecturale moedwilligheid verstoord door de glazen vloerplaten die het oog in de war brengen en voorwaar een surrealistische noot in de woonsfeer introduceren. De glasplaten laten het zenitaal licht diep naar binnen tuimelen. Het oog wordt door de wisselende perspectieven voortdurend uitgedaagd.

Inrichting is pure bijzaak

Van in de woonkamer kijken we tot op het dashboard van de auto beneden in de garage. Kijken we omhoog, dan zien we een glimp van de badkamer. Het ontwerp als spel vol fantasie en machtige verleiding. Het resultaat is verbijsterend en subtiel.

De structurele onderdelen zijn niet weggemoffeld waardoor de woning zijn architectuur in al haar heftigheid toont. De inrichting is pure bijzaak, liflafjes van tijdelijkheid en tijdelijke smaak.

Ook aan de buitenkant tekent zich dezelfde eigenzinnigheid af van een architectuur die zich manifesteert als een daad van verzet. Het effect van de uitstulpende ruimtes levert binnen alleen maar meer ruimtelijkheid en een andere kijkervaring op.

Open ruimte boven op het dak

En dan is er natuurlijk “la cinquième façade”, om Le Corbusier te citeren. Een zalige open ruimte boven op het dak, alsof je in een luchtballon boven de stad hangt. Een buitenkamer met alle comfort, eigen aan deze tijd. Er is zelfs een buitendouche en de mogelijkheid tot het installeren van een buitenkeuken. Een fraaie buitenleefruimte met een schitterend zicht op Brussel. De verleidingen in deze woning liggen voor het rapen.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 344 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels