Plinten evolueren

Muurbekledingen

Een vaak vergeten aspect in het binnenschrijnwerk is de plint. Ook hier is de laatste jaren heel creatief omgesprongen met deze muurbescherming.

Een laatst aspect in het binnenschrijnwerk is de plint. Ook hier is de laatste jaren heel creatief omgesprongen met deze muurbescherming.

De normale plintmaat van 6 à 7 cm hoogte is voorbijgestreefd. De plint is een bescherming van de muur bij het poetsen en geen verlenging van de vloer. De evolutie naar lagere plinten is dus vrij logisch, want iedereen wil de muren strak houden. Je ziet nu dan ook almaar vaker blokplinten van 2×2 cm of hoge gelakte plinten. Deze laatste zijn een knipoog naar de oude herenhuizen van vroeger.

Een nieuwigheid zijn de plinten die worden ingewerkt in het pleisterwerk. Die plinten bestaan uit een smalle plaat in aluminium of roestvrij staal. Ook blauwe hardsteen kan worden gebruikt als basismateriaal voor plinten. Veelal vorden ze onder een dunne laag pleisterkalk verborgen en zijn ze quasi onzichtbaar.

Op vlak van materiaalgebruik is er het succes van plinten in roestvrij staal. Zeker wanneer de keukenkasten al in roestvrij staal zijn uitgevoerd is dit een dankbaar materiaal om in de rest van de ruimte te gebruiken. En ook natuursteenplinten met een minimale hoogte van 3 à 4 cm beginnen hun intrede te doen.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels