Portret van architect-ontwerper Verner Panton

Decoratie en meubilair

Het oeuvre van de Deense architect-ontwerper Verner Panton, een emblematisch figuur uit de jaren zestig, is weer helemaal in.

Het oeuvre van de Deense architect-ontwerper Verner Panton, een emblematisch figuur uit de jaren zestig, is weer helemaal in. Sleutelwoorden zijn kleuren, gebogen lijnen, optimisme en vloeiende gehelen.

“Je zit gemakkelijker op een kleur die je bevalt.”, grapte Verner Panton wel eens. Kleur lag aan de basis van zijn werk als ontwerper en werd steeds in verband gebracht met vorm, ruimte en emotionele impact. Dat blijkt ook uit de meubels, de verlichting en de stoffen die hij tussen 1950en 1970 ontwierp en die het Vitra Design Museum selecteerde voor de recente retrospectieve rond deze geniale ontwerper. De tentoonstelling, opgezet door Dieter Thiel, was een onvergetelijke zintuiglijke kennismaking met het ontspoorde universum van Panton.

De jonge Verner Panton was nochtans helemaal niet voorbestemd om uit te groeien tot een van de grootste designers uit de 20ste eeuw. Hij werd in 1926 geboren in een dorpje op een Deens eiland. Hij was graag artiest geworden en legde zich daarom toe op architectuur. Na een ontmoeting met Pøul Henningsen kreeg hij echter interesse voor design. Onder impuls van een andere landgenoot, Arne Jacobsen, die hij tussen 1950 en 1952 assisteerde, ging hij voortdurend op zoek naar nieuwe materialen en toekomstgerichte technologieën. In 1955 opende hij zijn eigen bureau. De “Cone Chair”, en later de “Heart Chair”, definieerden zijn typische stijl als visionair. Panton had een voorliefde voor extravagante vormen en allesomvattende interieurconcepten.

Vanaf 1963 woonde hij in Bazel en startte hij een langdurige samenwerking met Vitra. Samen lanceerden ze de “Flying Chair”, dé blikvanger op het Meubelsalon in Keulen in 1964. De “Panton Chair” (1967) – een stoel zo eenvoudig als een lijn – werd in die tijd als revolutionair bestempeld. De “Panton Chair” drukte een duidelijke stempel op het design van de jaren zestig en zeventig. Datzelfde kan ook worden gezegd van zijn gedurfde ideeën op het vlak van verlichting en textiel. Heel wat artikelen uit zijn oeuvre worden vandaag nog steeds geproduceerd.

Ondanks het succes dat hij in de jaren zeventig oogstte, ging Panton vrijwillig in ballingschap in Zwitserland, waardoor hij stilaan naar de achtergrond verdween. Toch bleef hij tot aan zijn dood, in september 1998, actief in het designwereldje. Als non-conformist wilde hij nieuwe ideeën bedenken en uitwerken. Precies daarom had hij zo’n enorme invloed op de trends en evoluties binnen het internationale design. Zijn “Phantasy Landscape”, zijn intense kleuren, zijn organische vormen, interieurs en objecten kunnen worden gezien als de meest avant-gardistische uit de geschiedenis van het design.

Tekst: Marie-Claire Regniers

Ik ga Bouwen & Renoveren

Adressen

Fritz Hansen: Peter Palmans, tel. 03 227 33 55, www.fritzhansen.com

Louis Poulsen: Louis Poulsen B.V., tel. 0031 23 56 50 030, www.louis-poulsen.com

Unique Interieur Kopenhagen: Visa Versa, tel. 03 772 70 64, www.uniqueinterieur.com

Vitra: Vitra Belgium, tel. 02 725 84 00, www.vitra.com

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels