Praktische aspecten van een vijver

Praktische aspecten van een vijver

Vijvers en zwemvijvers

Siervijver: stedenbouwkundige vergunning, vijverfolie, algen vis, leidingen, filters...

Om in Vlaanderen een siervijver aan te leggen, is niet altijd een stedenbouwkundige vergunning vereist. Wanneer de vijver zich volledig binnen een straal van dertig meter rond de woning bevindt, niet groter is dan 30 m² en zich niet in een ‘ruimtelijk kwetsbaar gebied’ bevindt, heb je geen vergunning nodig.

De controle-ambtenaren verbaliseren graag slimmerds die zonder vergunning twee of meer vijvers uitgraven, die samen meer dan 30 m² groot zijn. In Wallonië is de vergunningsplicht dezelfde als voor zwembaden: vanaf 15 m².

Gebruik alleen speciale vijverfolie. Folies voor dakbedekking zijn wel waterdicht, maar bevatten stoffen die ze brandbestendig maken. In een vijver kunnen die stoffen vrijkomen, het water vertroebelen en zelfs de gezondheid van de vissen schaden.

Het verwijderen van bladeren en dode plantenresten boven en onder water behoort tot de vaste taken. Vergeten bladresten en uitwerpselen van vissen gaan na verloop van tijd rotten en worden omgezet in ammoniak en andere verbindingen. Dit leidt tot een sterke algengroei en groenkleurig vijverwater.

Algen beginnen te groeien vanaf een watertemperatuur van 6 °C. Door de vijver zo voedselarm mogelijk te houden, ontmoedig je de groei van de algen en blijft het water helder. De keuze voor veel zuurstofplanten zoals waterranonkel, puntkroos, fonteinkruid, waterpest of gedoornd hoornblad werkt een voedselarme vijver in de hand.

De zuurstofplanten, die zich onder water bevinden, spelen een cruciale rol in dit biologische evenwichtsproces. De gunstige bacteriën die instaan voor de omzetting van nitriet naar nitraat, gedijen enkel in voldoende zuurstofrijk water. Om de vijver van voldoende zuurstof te voorzien, kan je een luchtpomp installeren.

Beperk het visbestand tot maximum 1 kg vis per m³ water van minimum een meter diep en voeder de vissen niet meer dan nodig. Opgelet: sommige vissen eten van de zuurstofplanten.

Maak er geen kitsch van: het is niet nodig om alle soorten planten en alle types stenen in één vijver te combineren.

Kies leidingen met de gepaste dikte en stel de pomp goed af: vermijd een fontein met een bijna onzichtbare waterstraal of een waterval die alle keien wegspoelt.

Indien je een elektriciteitscontract hebt met wisselende stroomprijzen, laat de filters dan ’s nachts hun werk doen, dan is het stroomverbruik goedkoper.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels