Praktische tips: waarop letten bij cortenstaal als gevelafwerking?

Praktische tips: waarop letten bij cortenstaal als gevelafwerking?

Gevelbekledingen

Cortenstaal is een mooi materiaal met een diepwarme kleur die schittert in de zon en de gevel diepte en cachet geeft. Je kunt het verroeste staal zonder verdere corrosiebescherming gebruiken als gevelmateriaal. De gevormde patinalaag voorkomt dat cortenstaal volledig gaat doorroesten. Na plaatsing vergt het materiaal geen onderhoud meer. Tot daar de goednieuwsshow. In de praktijk blijft cortenstaal een kwetsbaar materiaal dat technisch vakmanschap vereist om problemen te voorkomen, zoals ook de architecten van de woning van Leen en Thomas ondervonden. Waarop moet je letten bij cortenstaal als gevelafwerking? Hein De Buyst, de aannemer die de cortenstaalwerken verzorgde, geeft volgende tips.

Als je een gevelbekleding in cortenstaal overweegt, moet de architect daar van in de ontwerpfase rekening mee houden.

Rechte muren

Tijdens de bouw moet de architect er over waken dat de muren perfect recht staan. Verschillen van 1 tot 3 centimeter zijn courant in de bouw, maar bemoeilijken de plaatsing van het materiaal. Een perfect rechte gevel vergemakkelijkt de plaatsing van de gevelbekleding en vergt minder werkuren. Dat laatste is niet onbelangrijk want cortenstaal is op zich al een duur materiaal.

De mantel

De mantel van cortenstaal moet thermisch onafhankelijk van de woning worden aangebracht zodat je geen koudebruggen krijgt. In dit project staat de bekleding bijvoorbeeld compleet los van de gevel.

Vocht

Vocht is een vijand. Als cortenstaal nat staat, roest het kapot. Architecten moeten in het ontwerp extra aandacht besteden aan de waterafvoer. Bij deze woning zijn de platen met de lamellen opgehangen aan de dakrand en verankerd boven in een betonbalk. In het profiel dat over de dakrand is gemonteerd, zit een gleuf. Bij regen loopt het water langs de binnenzijde en nooit langs het cortenstaal. Ook zijn alle lamellen zodanig ontwikkeld en gemonteerd dat er boven en onder lucht aan kan, zodat ze snel drogen.

Andere aantastingen

Behalve vocht, kunnen ook zuren, chloor, bladresten en contact met andere metalen cortenstaal aantasten. Daarom is de toepassing van cortenstaal aan een zwembad of in agressieve atmosferische omstandigheden aan de kust, niet aan te raden. Kunnen ook schade veroorzaken: het dagelijkse plasje van de hond van de buren tegen cortenstaal, vogelpoep of verdwaalde meststrooikorrels voor de tuin.

Vlekken

Cortenstaal kan roestvlekken veroorzaken op andere materialen zoals glas, natuursteen, klinkers en andere bestratingsmaterialen. Op glas en aluminium kun je de roestplekken wegpoetsen. Maar op bepaalde materialen zoals blauwe steen krijg je ze niet meer weg. Druppelvorming en vlekken op raamdorpels kun je voorkomen door een goede omkadering van het raam waarmee het water rondom het venster kan worden afgeleid, of door een ingebouwd afvoersysteem. In de tuin van deze woning hebben wij ervoor gezorgd dat de lamellen of het aflopend roestwater niet in contact komen met de bestrating in Indische zandsteen. Om dat te voorkomen, hebben wij rond het cortenstaal een grindbed als beschermende barrière gelegd.

Colette Demil

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels