Prefabricatie: kant-en-klaar bouwen

Prefabricatie: kant-en-klaar bouwen

Bouwmethodes, Ruwbouw

Snel bouwen zonder verrassingen: dat is de belangrijkste troef van prefabsystemen. Snel, omdat alle bouwelementen op voorhand in het atelier geproduceerd en/of gemonteerd worden. Zonder verrassingen, omdat uitvoeringsfouten daardoor nagenoeg uitgesloten zijn. Zie jij zo’n kant-en-klare woning zitten?

‘Prefab’ is een verzamelnaam voor alle bouwtechnieken waarbij een groot deel van de ruwbouw op voorhand vervaardigd wordt, eventueel zelfs inclusief isolatie, schrijnwerk en technische leidingen. De voorgefabriceerde constructie‑elementen worden vervolgens gemonteerd op de werf. Het belangrijkste werk gebeurt dus niet op de bouwwerf zelf, maar op voorhand, in de centrale werkplaats en het tekenbureau.

De belangrijkste voordelen

Bouwsnelheid

Tijdwinst is het grootste voordeel van prefab. Je bent veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden dan bij traditioneel metselwerk en als je bouwfirma goed werk levert, verloopt de montage op de werf vlekkeloos. Bovendien gaat ook de afwerking sneller vooruit omdat je op voorhand alle afmetingen van de woning precies kent. Daardoor kan je alle ramen en deuren al bestellen terwijl de woning alleen nog maar op papier bestaat.

Het volledige bouwtraject, van ruwbouw tot oplevering, neemt gemiddeld zoʼn zes maanden in beslag. Dat is twee keer sneller dan een traditionele bouw.

© Concrete House

Uitvoeringskwaliteit

Isolatie, luchtdichtheid, integreren van hernieuwbare technieken… bouwen wordt almaar complexer en dus neemt ook de kans op fouten toe. Ook die evolutie is in het voordeel van prefab, want hoe minder bouwpartners bij de bouw van je woning betrokken zijn, hoe kleiner de kans op misverstanden.

Bovendien worden prefabelementen onder gecontroleerde fabrieksomstandigheden vervaardigd, dikwijls met behulp van verregaande geautomatiseerde productieprocessen. Zo ben je zeker van een goede kwaliteit. Niet alleen op technisch vlak, maar ook qua energieprestaties.

Doe-het-zelf

Bij bepaalde bouwmethodes kan je zelf ook makkelijk een handje toesteken. Bij houtskeletbouw, bijvoorbeeld, kan je de elektriciteits‑ en andere leidingen makkelijk wegwerken in de houten draagstructuur, de muren zelf isoleren en bekleden met gipskartonplaten.

Met staalskeletbouw kan je nog een stap verder gaan. De profielen worden op maat gemaakt en genummerd op basis van een 3D‑bouwplan. Je kan de profielen op voorhand door de fabrikant laten assembleren tot staalframes, maar je kan ze ook afzonderlijk laten leveren en zelf in elkaar zetten met behulp van de volgnummers en het bijhorende montageplan.

© beSteel

Waar moet je op letten?

Voorbereiding

Bij prefab luidt het devies: nadenken op voorhand. Het zwaartepunt van het bouwproces ligt vóór de eigenlijke bouwfase. De belangrijkste keuzes worden op voorhand gemaakt en het is moeilijk om achteraf wijzigingen door te voeren. Het gaat dan niet alleen over de afmetingen en de inrichting van je woning, maar ook over praktische details, zoals het aantal lichtpunten en stopcontacten.

Bereikbaarheid

Hoe groter de geprefabriceerde constructiedelen, hoe complexer de plaatsing. Werk je met grote prefabelementen (dit is vooral bij betonbouw, systeembouw en doorgedreven houtskeletbouw het geval), hou dan rekening met de toegankelijkheid van je perceel voor grote vrachtwagens en een mobiele kraan. Dat vormt midden in de stad soms een uitdaging, maar het is aan je aannemer en architect om de situatie op voorhand goed in te schatten.

Tekst Tom Mondelaers
Openingsbeeld © Mobic

Er zijn tal van bouwtechnieken die in meer of mindere mate gebruikmaken van prefabricatie. We noemden er al enkele: betonbouw, massieve houtbouw, hout- of staalskeletbouw. Elk met hun eigen kenmerken, mogelijkheden, mate van prefabricatie… In het aprilnummer van Ik ga Bouwen (nr. 439) zetten we ze allemaal op een rij.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels