Premie voor je oude kachel

Premie voor je oude kachel

Actualiteit, Nieuws

Niets gezelliger dan op koude, donkere winterdagen de kachel aan te steken en je te verwarmen aan het vuur. Dat heeft echter kwalijke gevolgen voor de luchtkwaliteit en kan zorgen voor pieken van fijn stof als we massaal gaan stoken.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is houtverbranding verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof. Vooral open haarden en oude kachels zijn niet bepaald bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. En laat dat nu net bijna de helft van de houtkachels en haarden zijn.

“De moderne hout- en pelletkachels zijn echter in niets meer te vergelijken met die verouderde modellen. Ze garanderen een hoger rendement dankzij een optimale verbranding, wat onder andere leidt tot veel lagere emissies van schadelijke stoffen”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van de firma Stroomop en initiatiefnemer van vervangjeoudekachel.be.

Dat platform, dat 74 bedrijven uit de sector verenigt, wil eigenaars van oude toestellen een financieel duwtje in de rug geven en hen via een premie  aanmoedigen om hun oude toestellen te vervangen door een nieuwe hout- of pelletkachel. “In Frankrijk ondersteunt de overheid die omslag al vier jaar, mét een positief effect op de luchtkwaliteit. Hier doen wij het zelf”, aldus Van Wonterghem.

Voor meer informatie omtrent de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premie, klik hier

 

Tekst Sarah De Meûter

Foto Tulikivi

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels