De stedenbouwkundige vergunning: vijf zaken die je moet weten

De stedenbouwkundige vergunning: vijf zaken die je moet weten

premium
Immo, Recht en financiën

De stedenbouwkundige vergunning. Wie wil bouwen of grondig wil renoveren, kan niet zonder. Maar ook voor minder ingrijpende werken heb je soms een vergunning nodig, soms volstaat dan weer een melding. Je merkt het, de regels zijn complex. Wanneer moet je nu precies een stedenbouwkundige vergunning aanvragen? En wat riskeer je als je de regels niet correct naleeft?

1. Wanneer heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig? De wettelijke regels rond bouwvergunningen zijn allesbehalve eenvoudig. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat dit een regionale materie is, wat betekent dat er in Vlaanderen, Brussel en Wallonië verschillende regels van toepassing zijn. Welke regels gelden wordt uiteraard bepaald door de locatie van het onroerend goed dat je wil (ver-)bouwen. Bovendien veranderen de spelregels in de verschillende regio’s wel eens. In zijn essentie komt het erop neer dat je voor alle bouw- of renovatiewerken in principe een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Er bestaan echter uitzonderingen voor een aantal…

premium

Verder lezen? Maak een gratis account aan

Wil je verder lezen? Dit artikel verscheen eerder in ons magazine maar kun je nu ook online GRATIS lezen! Log in of registreer om verder te lezen.