Een nachtelijke bries door de woning

Een nachtelijke bries door de woning

premium
Energie, Ventilatie en airconditioning

Na enkele warme dagen blijft de warmte onvermijdelijk in de woning hangen. Het gevolg: een onaangenaam leefklimaat en zwoele en vaak slapeloze nachten. Nachtkoeling is een energiezuinige manier om de warme lucht uit huis te verdrijven.

Het principe is eenvoudig: tijdens de nachtelijke uren wordt de woning intensief geventileerd met buitenlucht waarvan de temperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Door die “spoeling” met koudere lucht zal de ruimtetemperatuur dalen. Die koude wordt vervolgens opgeslagen in de massa van het gebouw. Overdag absorbeert deze “buffer” de nieuwe warmtewinsten. Zo ontstaan minder hoge temperatuurpieken. Verwacht echter geen mirakels. Het gaat enkel om het beperken van de warmtepieken. Nachtkoeling zal nooit hetzelfde resultaat leveren als een airconditioning. Ontdek ook onze andere tips om je huis overdag te koelen, op een ecologische en economische manier. De voorwaarden © Velux Een…

premium

Verder lezen? Maak een gratis account aan

Wil je verder lezen? Dit artikel verscheen eerder in ons magazine maar kun je nu ook online GRATIS lezen! Log in of registreer om verder te lezen.