Elektriciteit in de badkamer: wat kan en wat niet?

Elektriciteit in de badkamer: wat kan en wat niet?

premium
Badkamer en wellness, Elektriciteit, Energie, Interieur

Water is een goede geleider van stroom. Het risico op elektrocutie is dus het grootst in de badkamer. Wil je een nieuwe douche installeren, een bijverwarming plaatsen of de verlichting vervangen? Dan weet je best welke voorzorgen je moet nemen. Een overzicht.

De basisregel is dat je alle stroomkringen van de badkamer, zonder uitzondering, moet beschermen met een differentieelschakelaar van 30 milliampère (mA). Deze bescherming is verplicht en moet zich buiten de badkamer bevinden, bij voorkeur in de verdeelkast van de woning.  Die differentieelschakelaar zorgt voor een stroomonderbreking bij een stroomlek of stroomverlies in een installatie (doorgesneden draad, vocht…). Je kan eventueel ook kiezen voor een differentieelschakelaar van 10 mA. Die is nog gevoeliger en dus nog veiliger dan deze van 30 mA. Verlichting kiezen Bij de keuze van je verlichting, moet je naar de IP-beschermingsgraad van het toestel (armatuur, lamp…) kijken.…

premium

Verder lezen? Maak een gratis account aan

Wil je verder lezen? Dit artikel verscheen eerder in ons magazine maar kun je nu ook online GRATIS lezen! Log in of registreer om verder te lezen.