Meer ruimte zonder extra vierkante meters

Ondergronds wonen

Meer ruimte zonder extra vierkante meters

premium
Kelders en funderingen, Ruwbouw

Brussel, Antwerpen, Londen... je vindt ze overal wel in de grote steden: de bel-etagewoningen waar de leefruimte een halve verdieping boven de straat zit en het souterrain deels ondergronds. Niet zelden maken die ondergrondse niveaus deel uit van een wooneenheid. Er zijn namelijk wel wat argumenten te vinden om oude kelders te renoveren tot woon- en slaapvertrekken, of om nieuwbouwwoningen volledig of deels ondergronds te bouwen.

Bij het inrichten of renoveren van een bestaande kelder of half ingegraven constructie tot woon- of slaapvertrek zijn de werkwijze én de aandachtspunten afhankelijk van verschillende factoren: Hoe oud is de kelderconstructie? Is ze opgetrokken in metselwerk of beton? Kamp je met bouwfysische problemen zoals vochtinfiltratie, opstijgend vocht, zoutafzetting of schimmelvorming? Ondergronds ruimte vrijmaken of winnen leidt vaak tot originele en creatieve oplossingen voor plaatsgebrek. Belangrijk is dat je op voorhand de functie van die extra ruimte goed definieert, want hoe hoger de comforteisen, hoe belangrijker het vooronderzoek van de bestaande situatie. Vochtinfiltratie, opstijgend vocht en zoutafzetting Goed uitgevoerde betonnen…

premium

Verder lezen? Maak een gratis account aan

Wil je verder lezen? Dit artikel verscheen eerder in ons magazine maar kun je nu ook online GRATIS lezen! Log in of registreer om verder te lezen.