Wat als … je een huis koopt dat verhuurd is?

premium
Immo, Recht en financiën

Het gebeurt niet zelden dat iemand een huis koopt dat voor negen jaar verhuurd is aan een huurder die er zijn hoofdverblijfplaats heeft. Waar moet je in dat geval rekening mee houden? Mag je zomaar zelf in het huis gaan wonen of mag je het verhuren aan iemand anders? Moet je een nieuwe huurovereenkomst afsluiten met de huurder als die blijft? En hoe zit het als je de woning eerst wil verbouwen? De antwoorden vind je hier.

De wetgeving rond woninghuur is sinds kort een regionale materie. Dat betekent dat elk gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) zijn eigen huurreglementering heeft. In het Brussels Gewest trad de nieuwe regeling in werking op 1 januari 2018. Wallonië volgde op 1 september 2018 en in Vlaanderen treden de regels in werking op 1 januari 2019. De ligging van de woning bepaalt dus welke wetgeving van toepassing is. De huur eindigt niet automatisch In de drie gewesten geldt wel dat de huurovereenkomst met de bestaande huurder niet automatisch eindigt als je de woning koopt. Dat is zelfs zo wanneer er in…

premium

Verder lezen? maak een gratis account aan

Wil je verder lezen? Dit artikel verscheen eerder in ons magazine maar kun je nu ook online GRATIS lezen! Log in of registreer om verder te lezen.