Bekijk de galerij

Pretentieloze doos

Nieuwbouw open

De vlot lopende samenwerking tussen een architect en een interieurarchitect leverde een pretentieloze doos op met veel lichtinval, comfort én met het oog op de toekomst.

De vlot lopende samenwerking tussen een architect en een interieurarchitect leverde een pretentieloze doos op met veel lichtinval, comfort én met het oog op de toekomst.

Een architect en een interieurarchitect zochten een stuk bouwgrond om hun ideale woning op te kunnen bouwen. Het moest geen groot stuk zijn, want door hun drukke dagagenda heeft het koppel niet veel tijd om te tuinieren.

We verlangden ze een weids uitzicht omdat dat rust brengt. Omdat ze overdag veel indrukken opdoen en gesprekken voeren, wilden ze na hun dagtaak tot rust kunnen komen. Uiteindelijk vonden ze hun gedroomde perceel: een bouwgrond dat achteraan grenst aan landbouwgebied. Ze bouwden er een open woning zonder inkijk, maar wel met een indrukwekkende uitkijk.

Bunker

De woning oogt eenvoudig, maar het bouwplan en de uitvoering zijn nauwgezet uitgewerkt. De ruwbouw van de woning bestond enkel uit buitenmuren en een centrale binnenmuur, wat de woning meteen de bijnaam ‘de bunker’ opleverde. Zelf vergelijken ze hun woning liever met een doos die achteraan helemaal werd opengegooid. Daarmee verwijzen ze naar de gevelhoge ramen aldaar. De ramen werden enkel voorzien van dubbel glas, screens of een andere vorm van zonwering was niet nodig omdat de gevel noordwestelijk georiënteerd is. Grote schuiframen en dito vouwdeuren zorgen voor een vage grens tussen binnen en buiten.

De beschikbare woonruimte loopt over drie bouwlagen – naast het gelijkvloers en de verdieping is er ook nog een kleder. De woning lijkt groter dan ze is, omdat er geen verloren ruimte is en de meeste ruimtes open en met elkaar verbonden zijn. De eigenaars kozen ook heel bewust voor een carport omdat een garage al snel een opslagplaats is vol rommel. Bovendien vinden ze dat je in je woning geen plaats moet opofferen voor een auto.

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 358 van Ik ga Bouwen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels