Prijs goedkoopste woningen helft duurder op vijf jaar

Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat de prijzen van goedkope woningen de laatste vijf jaar met 51 procent gestegen zijn.

De prijzen van goedkope woningen zijn de laatste vijf jaar met 51 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van denktank Itinera dat donderdag werd voorgesteld. De onderzoekers roepen de overheid op om dringend werk te maken van nieuwe betaalbare woningen. Onderzoekers Johan Albrecht en Rob Van Hoofstat nemen in hun studie “Huisvesting in tijden van schaarste. Naar een renovatie van het woonbeleid” de Belgische huisvesting onder de loep. Hun bevindingen zijn weinig rooskleurig.

Uit de studie blijkt dat het aantal huishoudens in ons land jaarlijks met 50.000 stijgt, een aantal jaren geleden was dat nog 30.000. De aangroei van het aantal nieuwbouwwoningen is op vijf jaar tijd echter gedaald van 60.000 naar 45.000. Woningen worden met andere woorden schaarser. En daar zijn vooral de gezinnen met een laag inkomen de dupe van.

Huursubsidie

De woningschaarste duwt immers de prijzen de hoogte in, waardoor die minder makkelijk een woning kunnen huren of kopen. Zo is de prijs van een goedkope woning de afgelopen vijf jaar met 51 procent gestegen, van gemiddeld 53.000 euro naar 80.000 euro. Voor de duurste woningen is dat maar 23 procent.

Albrecht en Van Hoofstat concluderen dat de overheid ervoor moet zorgen dat er de komende jaren heel wat woningen bijkomen. Voor gezinnen die problemen hebben met het betalen van de huur, de onderzoekers becijferden dat dat er in 2012 zowat 270.000 zullen zijn, moet de overheid zorgen voor een huursubsidie. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels