Prijs van bouwmaterialen blijft stijgen

Prijs van bouwmaterialen blijft stijgen

Nieuws

De prijs van bouwmaterialen blijft maar stijgen onder invloed van de hogere energiekosten en strengere kwaliteitsnormen en verplichtingen in energetische performantie.

De prijs van bouwmaterialen blijft maar stijgen onder invloed van de hogere energiekosten en strengere kwaliteitsnormen en verplichtingen in energetische performantie. Dat schrijft L’Avenir.

Zo is de prijs van betongrind in twee jaar tijd met 12,75 procent gestegen. De prijs van verven en lakken ging sinds 2010 met 35,8 procent de hoogte in. De kost van bedrading en elektrische bekabeling is in dezelfde periode met 17,2 procent gestegen.

De toegenomen vaste kosten (werkuren, transport, energie, enzovoort) worden immers doorgerekend in de prijzen, maar ook regels die het gebruik van kwaliteitsmaterialen opleggen, duwen het kostenplaatje omhoog. Maar niet alle sectoren kunnen de stijgende kosten doorrekenen.

Zo heeft de cementsector de prijzen niet kunnen optrekken omdat er stevige concurrentie speelt. De winstmarges zijn geslonken. Concurrentie heeft ook de productieprijs van houtpanelen de hoogte in gedreven. Veel materialen worden geïmporteerd uit opkomende industrielanden zoals China en Brazilië, waar de binnenlandse vraag concurreert met de export, aldus L’Avenir. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels