Prijsverlaging Electrabel levert 200 tot 400 euro op voor gezin

Prijsverlaging Electrabel levert 200 tot 400 euro op voor gezin

Nieuws

Marktleider Electrabel verlaagt de energieprijzen vanaf 1 januari, de dag waarop de bevriezing van de energieprijzen ten einde loopt.

Marktleider Electrabel verlaagt de energieprijzen vanaf 1 januari, de dag waarop de bevriezing van de energieprijzen ten einde loopt. Elektrabel zet met ingang van 1 januari ook een aanpassing van de indexatieparameters in gang.

Het energiebedrijf verlaagt de energiecomponent van de elektriciteitsprijs met maximaal 10 procent, de energiecomponent van de gasprijs met maximaal 16 procent. Dat heeft Electrabel-topvrouw Sofie Dutordoir aangekondigd op een persconferentie.

Automatisch

De verlaging levert de gezinnen een besparing op van 200 tot 400 euro per jaar. De prijsverlaging geldt voor alle retailklanten en dus alle types contracten, zo benadrukte Dutordoir. De klanten moeten zelf geen actie ondernemen, de prijsverlaging wordt met andere woorden automatisch doorgevoerd.

Tien procent voor elektriciteit

De verlaging is ook van toepassing voor de klanten die sinds de vrijmaking van de energiemarkt bij Electrabel klant gebleven zijn, maar nooit een contract afsloten. Twintig procent van de klanten heeft nog niet gekozen voor één van Electrabels producten. Voor elektriciteit verlaagt Electrabel de prijs van de energiecomponent tot 10 procent ten opzichte van de bevroren prijs.

Voor gas gaat er tot 16 procent af ten opzichte van de geïndexeerde prijs. De bewuste percentages zijn de uitersten. Wat de gemiddelde daling is, is niet meteen duidelijk.

Mediacampagne

De prijsstijgingen tijdens de periode van de prijzenbevriezingen (vanaf 1 april 2012) worden niet doorgerekend, klonk het ook. De prijsverlaging heeft betrekking op de energiecomponent van de prijzen. Die component staat in Vlaanderen in voor 31 procent van de elektriciteitsprijs en voor 58 procent van de gasprijs.

De andere elementen verrekend in de energiefactuur zijn de netwerkvergoedingen en belastingen. Er volgt ook een mediacampagne en alle retailklanten krijgen een persoonlijke brief in de bus.

Indexatieparameters Naast een prijsdaling, zet Electrabel ook een aanpassing van de indexatieparameters in gang. Het bedrijf wacht dus niet tot april om de wijzigingen door te voeren waaraan de overheid werkt. Het bedrijf zal een progressieve loskoppeling voorzien van de gas- en petroleumprijzen. In 2015 moet de aardgasprijs volledig gebaseerd zijn op de marktprijs.

Op 1 januari 2013 is de gasprijs nog voor 50 procent gebaseerd op de petroleumprijs en dus voor 50 procent op de marktprijs. In 2014 zal het aandeel van de aardgasprijs geïndexeerd op de markt 65 procent bedragen.

Voor de elektriciteitsprijs gaat de wijziging volledig in op 1 januari 2013. Vanaf dan hanteert Electrabel niet langer de productiekosten en beschikbaarheid van nucleaire eenheden als basis. Het bedrijf koppelt dan de indexering van de elektriciteitsprijs aan de evolutie van de prijzen op de groothandelsmarkten in de vier buurlanden.

Meer dan 400.000 klanten verloren
Electrabel heeft in 2012 netto al 300.000 elektriciteitsklanten verloren en netto 100.000 gasklanten. De prijsverlaging moet dat verlies aan klanten stelpen. “Dit is een boodschap van herpositionering van de prijzen van Electrabel voor electriciteit en gas, met ingang op 1 januari en op een duurzame manier”, dixit de topvrouw.

“Electrabel gaat de stijging van de prijzen in de periode van de prijsbevriezing niet verhalen op de klanten. We gaan verder en verlagen de prijzen.” Electrabel heeft 3,2 miljoen klanten.

Besparingen

Ondertussen werden er ook vragen gesteld bij de besparingsplannen van moederbedrijf GDF-Suez. Die kondigden eerder een rist besparingsmaatregelen
aan. Het bedrijf wil wereldwijd 3,5 miljard euro besparen in de periode 2013-2015. “Het is evident dat we in 2015 minder talrijk zullen zijn dan in 2012”, zegt Electrabel-topvrouw Sophie Dutordoir. “België is een van de vijftien Europese landen waar GDF Suez energieactiviteiten heeft, en zal op een gezonde manier aan die besparinginspanning bijdragen, aldus Dutordoir.

In de pers was er sprake van 750 miljoen euro besparingen in België. “Ik ken dat bedrag niet dat circuleert. Het is evident dat Electrabel in 2015 minder werknemers zal tellen”, klonk het. Daarbij verwees de topvrouw naar de beslissing van de federale regering om Doel 1 en 2 te sluiten in 2015, de sluiting van de elektriciteitscentrale in Ruien, en de “aanpassing van de verkoopteams sinds de liberalisering van de energiemarkt”. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels