‘Prijzen onder controle houden blijft prioriteit’

Nieuws

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) vindt dat een verhoging van de elektriciteitsprijs geen optie kan zijn. De beste garantie om zo'n prijsstijging te voorkomen, is de snelle uitvoering van het plan dat hij begin juli aan het kernkabinet voorlegde, stelt Wathelet in een communiqué.

Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) kantte zich eerder tegen elke prijsverhoging indien in de komende maanden alternatieve energiecentrales de weggevallen stroomproductie uit Doel 3 en Tihange 2 moeten opvangen. Zijn collega Wathelet had het namelijk in De Standaard over een lichte prijsstijging in dat scenario.

De staatssecretaris stelt nu dat zijn beleid ervoor moet zorgen dat er in België steeds genoeg elektriciteit voorhanden is en dat die betaalbaar is. “Een verhoging van de prijs is geen optie en moet vermeden worden”, luidt het. Hij merkt op dat een vermindering van onze productiecapaciteit ons land zeer afhankelijk maakt van het buitenland. Zijn plan moet die afhankelijkheid tot een minimum beperken om te vermijden dat we aan hoge marktprijzen onderworpen raken.

“We moeten uiteraard elektriciteit in het buitenland kopen wanneer de prijzen daar voordeliger zijn. Maar wanneer de marktprijs in het buitenland stijgt, moet België kunnen terugvallen op haar eigen productie”, zegt Wathelet. Op korte termijn is volgens de staatssecretaris nood aan een mechanisme waardoor de overheid bepaalde centrales die zouden sluiten, kan openhouden.

Bovendien moet gas beter worden gesteund, om zo investeringen in gascentrales te stimuleren. Beide elementen maken deel uit van het bevoorradingsplan dat Wathelet aan de regeringstop voorlegde. Ze moeten beletten dat België teveel afhangt van het buitenland en zijn elektriciteit op bepaalde piekmomenten te duur moet betalen. Er is dus nood aan een verdere snelle uitvoering van het energiebeleid zoals dit begin deze zomer is beslist door de regering, besluit Wathelet. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels