Primeur voor Vlaanderen: eerste CO 2-neutrale sociale woonwijk ingehuldigd

Nieuws

Het ECO-Lifeproject van de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk is de eerste CO 2-neutrale sociale woonwijk in Vlaanderen. Het project gaat bovendien verder dan alleen ecologische huisvesting, want ook op sociaal vlak speelt de nieuwe wijk een belangrijke, vernieuwende rol.

De sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk is in 2008 gestart met een grondige opwaardering van haar verouderd patrimonium. Ze legde daarbij bewust de nadruk op gezondere woningen, een rationeler en efficiënter ruimtegebruik, minder energieverbruik en weinig onderhoudskosten. In eenzelfde beweging wil ze ook de leefbaarheid van de wijken volledig heroriënteren en zo goed mogelijk inpassen in de huidige maatschappelijke context. Zo wordt in elke wijk gezorgd voor een aanbod van verschillende woningtypes, aangepast aan de belangrijke periodes die huurders en hun gezin in het leven doormaken.

Het project in Kortrijk werd samen met het Deense Høje Taastrup en het Litouwse Birstonas ingediend. De lokale partners van Goedkope Woning zijn de architecten van BURO II & ARCHI+I, de universiteit Gent, Eco-power, evr-architecten, E-ster en de stad Kortrijk.

Deelprojecten

Het ECO-Lifeproject omvat verschillende deelprojecten in Kortrijk: de Pottenbakkershoek, de wijk Venning en de appartementsblokken van Drie Hofsteden. Het project wil aantonen dat doorgedreven duurzaam bouwen en CO2-neutraliteit ook haalbaar en betaalbaar kan zijn binnen de sociale huisvesting, mits voldoende ervaring bij ontwerpers en aannemers, voldoende interesse voor vernieuwing bij de overheid en een goede begeleiding van de bewoners tijdens en na de werken.

De tuinwijk Venning werd in de jaren ’60 gebouwd aan de overzijde van het kanaal Kortrijk – Bossuit. Hij bestond uit 163 huurwoningen, waarvan een belangrijk aantal kleiner was dan 30 m². In 2011 werden aan de kanaalzijde 34 huisjes afgebroken en vervangen door 70 nieuwe passieve appartementen en 12 kangoeroewoningen. In de tweede fase werden nog eens 64 nieuwe woningen gebouwd en in het najaar volgde ook de derde fase, met de renovatie van 50 bestaande huizen.

Vandaag zijn – na 4 jaar werf – alle 196 woningen in de wijk klaar voor bewoning. Zo werd de sociale ‘gettowijk’ Venning in korte tijd getransformeerd tot de eerste CO2-neutrale wijk in Vlaanderen. Ze beschikt nu over een eigen warmtenet, dat op temperatuur wordt gebracht door een stookinstallatie die werkt op houtsnippers.

Buitenruimte

ECO-Life is meer dan enkel een energiezuinig project met goed geïsoleerde en geventileerde huizen die zoveel mogelijk gebruik maken van de zonnewarmte. Zo heeft Goedkope Woning ook veel aandacht besteed aan de collectieve buitenruimte. Via een netwerk van paadjes zijn de tuinbergingen en collectieve parkings voor iedereen bereikbaar. In de collectieve tuin werd een groot aantal fruitbomen, bessenstruiken en notelaars aangeplant.

Onderzoek

De universiteit Gent startte tijdens de zomer van 2013 haar onderzoeksproject, waarbij het energieverbruik in de wijk permanent wordt gescreend en gemeten. Dit project loopt nog door tot in 2016. Aan de hand van de bevindingen zal aan Europa worden aangetoond dat de beloofde prestaties van de woningen daadwerkelijk worden behaald. De studie zal ons veel informatie geven over hoe de bewoners omgaan met de nieuwe voorzieningen en welke daarvan beter voor hen geschikt zijn dan andere. De Venning is het eerste grootschalige onderzoeksproject waarin verschillende bouw- en ventilatiesystemen naast elkaar aan bod komen en worden uitgetest.

Optimistisch

De vooroordelen tegenover de ‘achtergestelde wijk’ van vroeger zijn nu helemaal verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een nieuwe, optimistischere kijk op wonen en samenleven.

Meer info vind je op de site van architectenbureau BURO II & ARCHI+I.

(EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels